Još jedna farsa: Oslobođeni optužbi za ubistvo Bošnjaka u Bosanskom Petrovcu

Apelacioni sud u Beogradu nema dovoljno pouzdanih dokaza da su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Nedeljko Sovilj i Rajko Vekić 1992. godine usmrtili Mehmeda Hrkića.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su na po osam godina zatvora bili osuđeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Nedeljko Sovilj i Rajko Vekić i pravosnažno ih oslobodio od optužbi za ubistvo bošnjačkog civila u Bosanskom Petrovcu 1992. godine.

U obrazloženju svoje odluke koja je objavljena na sajtu suda, Apelacioni sud navodi da nema dovoljno pouzdanih dokaza koji bi potkrijepili navode tužioca iz optužnice da su Sovilj i Vekić izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sovilj i Vekić su bili optuženi da su u šumi Osoje na teritoriji općine Bosanski Petrovac, sa najmanje tri metka, usmrtili Mehmeda Hrkića.

Prema optužnici, Sovilj i Vekić su naoružani automatskim puškama, nakon što su na lokalnom putu Jazbine-Bjelaj u šumi Osoje sreli Hrkića i Milu Vukelića, koji su se vraćali iz posete komšiji, Vukeliću naredili da nastavi kretanje prema svojoj kući, a Hrkića zadržali, kako bi navodno s njim obavili razgovor.

Hrkić je počeo da bježi pozivajući upomoć, a oni su ispalili najmanje tri metka u njegovom pravcu, nanijevši mu pritom povrede od kojih je odmah umro.

Ovaj slučaj je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen Tužilaštvu za ratne zločine iz kantonalnog suda u Bihaću.

Related posts