Jasminka Baković ispred zgrade Vlade USK započela štrajk glađu

Ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, odnosno Ministarstva za boračka pitanja – uz parking, trenutno živi prva žena borac Petog korpusa ARBiH, Bišćanka Jasminka Baković, koja je započela i štrajk glađu.

Začarani krug

Jasminka je od Gradske uprave Bihać, kao socijalno ugrožena osoba, dobila na korištenje garsonijeru, u kojoj živi s kćerkom i dvije unuke. Čekajući trajno rješenje o dodjeli ovog stambenog prostora i zakašnjelu nadoknadu po osnovu nezaposlenosti demobilisanih boraca, Baković već postaje očajna.

– Obraćala sam se u protekle 22 godine najmanje 60 puta na sve moguće adrese. To je sada začarani krug i ne znam više kome da idem i koga da molim. Tri puta sam ranjavana, teško sam bolesna i to je, izgleda, moj grijeh. Moj je grijeh što nisam poginula, možda bi onda moja porodica barem nešto dobila – kaže Baković.

Minuta šutnje

Jasminka traži trajno stambeno rješenje pa i, kako kaže, u neuvjetnoj garsonijeri, u kojoj se trenutno nalazi njena porodica.

– I neću prekinuti štrajk glađu dok se nešto ne učini, jer svi samo obećavaju. I zato bi ovaj razgovor bilo najbolje završiti minutom šutnje za nas, borce, jer su borci davno zaboravljeni, sahranjeni – kaže ona.

Neće biti deložirana

U Gradskoj upravi Bihaća kažu da je Jasminki Baković garsonijera dodijeljena na korištenje i da neće biti deložirana. U Kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja znaju za ovaj slučaj.

– Pomagali smo nekoliko puta i nastavit ćemo pružati podršku – odgovor je iz Ministarstva.

/avaz.ba

Related posts