Izrael i Netanyahu žele upravljati putovanjima na hadž i umru

Izraelski Arapi poručili su da odbijaju biti most za normalizaciju odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom.

Palestinske političke opcije i nacionalne snage na izraelskim teritorijama jednoglasno su se složile suprotstaviti se naporima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se putovanje na hadž i umru organizira direktno s aerodroma “Ben Gurion” do aerodroma u Džedi, ističući da su protiv toga da budu most normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Protivljenje je uslijedilo nakon izjava Mikija Zohara, člana Knesseta iz stranke Likud, u okviru predizborne kampanje te stranke za parlamentarne izbore, koji će biti održani 2. marta, da Netanyahu nastoji, u koordinaciji s Rijadom, organizirati direktna putovanja na hadž i umru za Arape s izraelskim državljanstvom s aerodroma “Ben Gurion” u Lodu za Saudijsku Arabiju.

S privremenim pasošima Jordana

Zoharovim izjavama prethodila su saopćenja izraelskog ministra unutrašnjih poslova Aryeha Derija da će biti odobrene vize Izraelcima koji žele posjetiti Saudijsku Arabiju poslovno ili iz vjerskih razloga, koja su uslijedila u vrijeme objavljivanja plana američkog predsjednika Donalda Trumpa za mir na Bliskom istoku.

Arapi s izraelskim državljanstvom tvrde da su izjave izraelskih zvaničnika, naročito Netanyahua, uslijedile u političkom i predizbornom kontekstu te kao pokušaj da se pridobiju palestinski glasači s izraelskih teritorija te izvrši pritisak na Jordan, koji ima skrbništvo nad hodočasnicima i svetim mjestima, zbog protivljenja i suzdržanosti te države prema “Sporazumu stoljeća”.

Deseci hiljada Palestinaca s izraelskih teritorija svake godine putuju u Saudijsku Arabiju da obave hadž i umru s privremenim pasošima Jordana, koji ima skrbništvo nad palestinskim hodočasnicima, u skladu sa sporazumom postignutim 1978. između izraelske vlade i tadašnjeg jordanskog kralja Husseina bin Talala.

Kamal al-Khatib, predsjednik Odbora za slobode i član Arapskog vrhovnog nadzornog odbora na izraelskim teritorijama, rekao je da se Netanyahu ne ustručava koristiti bilo koja sredstva i upotrijebiti bilo koje pitanje koje bi moglo pogodovati njegovom povratku na čelo Vlade.

Time nastoji pobjeći od optužbi za korupciju, kršenje povjerenja i suđenja s kojim se suočava i koje bi ga moglo odvesti u zatvor.

Pokušaj oduzimanja legitimiteta

Khatib vjeruje da se potezi Likuda i Netanyahua u vezi s organiziranjem palestinskih putovanja na hadž i umru direktno za Saudijsku Arabiju s aerodroma “Ben Gurion” događaju u kontekstu zloupotrebe vjerskih osjećanja kako bi se prikupili poeni pred izbore, što bi bila politička poluga za pokretanje voza normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom i zaljevskim i arapskim zemljama.

Za Al Jazeeru je objasnio da su mnogi arapski režimi, bilo u Sudanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji ili Bahreinu, regrutirani kao spasioci koji će Netanyahua izvući iz slučaja u kojem se tereti za korupciju.

To će učiniti tako što će se složiti s njegovim prijedlogom u “Sporazumu stoljeća” kako bi se požurilo prema normalizaciji s ciljem pridobijanja naklonosti Izraela i udovoljavanja Washingtonu.

Istog je stava i Masud Ghnaim, vođa Islamskog pokreta i bivši zastupnik Zajedničke liste, koji naglašava da su izjave stranke Likud date u kontekstu predizborne kampanje za Knesset.

Ghanim takve izjave vidi kao pokušaj oduzimanja legitimiteta Zajedničkoj listi i demoniziranja arapskih zastupnika kako bi se moglo reći da oni ne čine ništa za Palestince na izraelskim teritorijama.

Smatra da se time vrši pritisak na Jordan i nagovještava mogućnost oduzimanja skrbništva nad hodočasnicima i svetim mjestima ako ostane suzdržanog stava prema američkom mirovnom planu.

‘Sipanje otrova u med’

Ghanim je za Al Jazeeru rekao da se izborni planovi Likuda vezano za Palestince s izraelskim državljanstvom i hvalisanje normalizacijom odnosa s arapskim i zaljevskim zemljama ne mogu posmatrati odvojeno od američkog mirovnog plana za Bliski istok.

Naglasio je da je saopćenje izraelskog Ministarstva unutrašnjih poslova o odobravanju viza onima koji žele putovati u Saudijsku Arabiju i Netanyahuove aspiracije da organizira direktno putovanje za hodočasnike s izraelskih teritorija izdano u kontekstu izraelskog projekta za dominaciju i suverenitet nad Bliskim istokom, a da Tel Aviv ne plati ništa.

Vođa Islamskog pokreta objašnjava da briga za potrebama muslimana i pripadnika ostalih religija do kojih Netanyahu i Likud svojim porukama pokušavaju doprijeti zapravo sliči sipanju otrova u med.

Od onih koji se utrkuju da judaiziraju islamska i kršćanska svetišta i zalažu se za uvođenje vremenske i prostorne podjele džamije Al-Aqsa u cilju izgradnje sinagoge i navodnog “hrama” ne može se očekivati da brinu za osjećaje i potrebe muslimana u dva sveta harema u Meki i Medini, dodao je.

Dok su židovske stranke bile okupirane Netanyahuovim izjavama o normalizaciji odnosa i mogućnosti organiziranja direktnih putovanja za hodočasnike u Saudijsku Arabiju, delegacija Odbora za hadž i umru za Palestince s izraelskim državljanstvom, u pratnji zvaničnika jordanskog Ministarstva za vakufe, obilazila je Meku i Medinu, gdje su potpisali ugovore s turističkim kompanijama i hotelima za putovanja na umru u proljeću i ramazanu, kao i za sezonu hadža, kako je za Al Jazeeru potvrdio Hashem Abder-Rahman, predsjednik Nadzornog odbora Asocijacije za hadž i umru.

Kao tema predizborne kampanje

Izjave Likuda u vezi s mogućnošću da Palestinci s izraelskim državljanstvom direktno putuju na hadž i umru s aerodroma “Ben Gurion” u Saudijsku Arabiju Abder-Rahman je opisao kao isključivo političko pitanje.

“Mi u odborima za hadž i umru nemamo nikakve veze s tim, a presudna riječ u tom pitanju pripada saudijskom Ministarstvu vanjskih poslova”, kazao je.

Ne slaže se s pristupom Netanyahua i Likuda da pitanje hadža i umre koriste kao temu predizborne kampanje.

Pozvao je da se religija i hodočašća ne koriste u političke svrhe, ističući da Netanyahu, koji promovira sebe kao turističkog agenta za hadž i umru u pokušaju da osvoji glasove Palestinaca na izraelskim teritorijama, iznosi laži i obmane te zanemaruje stvari kad nudi turističke pakete za vjerska putovanja po jeftinim cijenama za Saudijsku Arabiju.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts