Iznad Zemlje leti više od 2.000 satelita koji se ne koriste, naučnici upozoravaju na moguće sudare

Više kompanija, uključujući SpaceX i OneWeb, zavjetovale su se da će lansirati na hiljade satelita u Zemljinu orbitu. Međutim, ove velike konstelacije satelita bi mogle ugroziti orbitu i druge satelite u njoj.

NASA je u novom izvještaju navela da bi ove kompanije trebale ukloniti satelite koji su završili svoju misiju u orbiti.

Trenutno u orbiti postoji 4.000 satelita, od kojih je 1.800 koji su funkcionalni, što znači da iznad naših glava leti 2.200 satelita koji se ne koriste. Također, postoji mnogo kompanija koje stalno povećavaju ovaj broj.

“Zbog broja svemirskih letjelica uključenih u velike konstelacije, kompanije moraju obratiti pažnju na određena područja kako bi se osiguralo da ne zagađuju okolinu Zemlje sa orbitalnim ostacima” rekao je Jer-Chyi Liou, stručnjak za orbitalne ostatke u NASA-u, prenosi The Verge.

Prenagomilavanje satelitima također može dovesti do sudara satelita. Naučnici naglašavaju da je pitanje sudara izuzetno važno ukoliko se planira napraviti više misija u niskoj Zemljinoj orbiti.

Kada satelit završi svoju misiju, trebao bi se vratiti na zemlju. To je ustvari, plan A. Ukoliko taj plan ne upali, implementirat će se plan B što znači korištenje lasera i vozila sa harpunima i mrežama.

“Želim da vidim više misija u budućnosti, ali ta budućnost ne može da se desi ako uništavamo nižu Zemljinu orbitu ili ako je pogoršamo.” rekao je Jonathan Goff, predsjednik i direktor Altius Space Machines.

Related posts