Izjave hrvatskih zvaničnika o radikalizaciji muslimana u BiH nisu gafovi, već perfidni projekat

Tvrdnje političkih zvaničnika Hrvatske o radikalizaciji muslimana u BiH ne predstavljaju diplomatske gafove, incidente, niti su nezgrapno prenesene izjave. Radi se o projektu i konceptu. To je suština stvari, upozorava u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Ibrahim Prohić.

“Cilj ovog projekta je vrlo perfidan. On pokušava udariti na jednu od sastavnica BiH, što implicira da ratni ciljevi nisu arhivirani, nego da se oni pokušavaju ostvariti zaobilaznim putem, odnosno političkim, diplomatskim sredstvima”, kaže Prohić, komentarišući izjavu hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Marijane Petir da se novcem iz islamskih zemalja radikalizuju Bošnjaci u BiH.

Prohić zapaža da se “ne vide puno ozbiljnije sigurnosne prijetnje na drugoj ili trećoj strani”.

“Recimo, o različitim sesijama i manifestacijama četničkih organizacija malo se govori i to pođe kao periferna vijest. Kada osoba iz diplomatije BiH pređe u diplomatiju Hrvatske, onda to nije problem. Dakle, pokušava se udariti na same temelje države”, ističe Prohić.

On konstatuje da, ipak, određena prijetnja radikalizacije postoji.

“No, reći ću nešto što može zvučati paradoksalno i apsurdno. Čudim se da nema više ekstremizma i radikalizma kod Bošnjaka. Naravno, drago mi je što je to tako, ali me čudi, s obzirom da se tokom rata i poslije rata rade toliki pritisci i na državu BiH i na Bošnjake. Postoji jedna vrsta propagandnog rimejka iz devedesetih godina kada se pripremao rat protiv BiH. Ponovo imamo skori istu propagandu i ideološku matricu koja je bila tada”, upozorava Prohić u razgovoru za Vijesti.ba.

On podsjeća da su ocjene o broju i obimu radikalnih elemenata u BiH ranije demantovane iz Brisela.

(Vijesti.ba)

Related posts