Izetbegović: SDA je opredijeljena za formiranje vlasti sa što više jakih stranaka u poziciji

SDA u zadnja tri turnusa osvaja otprilike blizu 300 hiljada glasova. Neki od naših kandidata su osvojili kao čitavi državni klubovi u državnom Parlamentu. Mislim da poslanik sa najmanje glasova u državnom parlamentu je osvojio više od nekih nosioca listi koji su ušli u parlament, kazao je Izetbegović.

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDA, a nakon sjednice obratio se predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je kazao da je SDA spremna napraviti većinu sa jakim strankama sa probosanskim programom.

“SDA u zadnja tri turnusa osvaja otprilike blizu 300 hiljada glasova. Neki od naših kandidata su osvojili kao čitavi državni klubovi u državnom Parlamentu. Mislim da poslanik sa najmanje glasova u državnom parlamentu je osvojio više od nekih nosioca listi koji su ušli u parlament. SDA podržavaju patrioti glasači koji su privrženi BiH i tradicionalnim bošnjačkim vrijednostima. Razumljivo je da smo rivali i da se u predizbornoj kampanji izgovore neke teške riječi, ali poslije izbora se treba zajednički raditi. Napad na SDA je napad na 300.000 birača”, kazao je Izetbegović.

“Da li se nastaviti boriti za BiH ili boriti među sobom. Da li je preča mržnja prema SDA ili između sebe? Da li su bitne fotelje na kantonalnom nivou ili napraviti snažan bosanski front koji će zemlju povući naprijed? SDA je opredijeljena za formiranje vlasti sa što više jakih stranaka u poziciji. Htjeli bi što više jakih stranaka i ruku na strani pozicije”, kazao je Izetbegović i dodao:

“Većine trebaju biti sastavljene od stranaka koje su svojim izbornim rezultatom pokazale snagu na svim nivoima BiH. Bitno je da budu zastupljene sve stranke sa probosanskim programom. Mislim da su svi birači koji su glasali za SDA, SDP, DF i druge imali u vidu državni interes”.

“Odluka OIK-a o načinu izbora delegata u Domu PF BiH mora biti u skladu sa Ustavom”, poručio je.

Još je kazao da je zloupotreba prava i politike dovela do oslobađanja Marka Radića.

“Zloupotrebe prava i politike su dovele do oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića koji je pravosnažno osuđen na zatvor. SDA traži od Ministarstva pravde i pravosuđa u Hrvatskoj da preispitaju svoje odluke jer ne doprinose procesu pomirenja. Hrvatska postaje utočište za zločince koji bježe iz BiH. Vrijeme je da se rukovodstvo emancipira spram ratnih zločina i udruženih zločinačkih poduhvata u BiH”.

Related posts