Izetbegović: Političari iz RS trebaju prestati vrijeđati žrtve i razmisliti kakvu poruku šalju mladima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvuje komemoraciji i dženazi za 35 žrtava genocida u Srebrenici prije odlaska u Brisel na NATO samit. Tom prilikom je kazao da političari iz Republike Srpske trebaju prestati vrijeđati žrtve i razmisliti kakvu poruku šalju mladima.

Kazao je da je broj žrtava koje se ukopavaju sve manji, ali da je broj ljudi koji odaju počast u Potočarima i širom svijeta sve veći.

“Srbi i Bošnjaci stotinama godina žive zajedno i nastavit će živjeti zajedno, ali samo se istinom može doći do pomirenja. Negiranjem genocida i nagrađivanjem ratnih zločinaca ne može doći do istinskog pomirenja. Političari iz Republike Srpske trebaju prekinuti retoriku koja ponižava žrtve i trebaju razmisliti kakve poruke šalju mlađim naraštajima. Kakva je to poruka za mlade ako nagrađuju Radovana Karadžića za ono što je uradio u Srebrenici?”, pitao je Izetbegović.

Pozvao je sve koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz Srebrenice, koji do sada nisu pronađeni, da to kažu i tako olakšaju dušu.

Related posts