Izetbegović: Armija RBiH bila je najvažniji garant opstanka naroda i države

Časna i slavna borba Armije RBiH

Od početka agresije pa sve do dejtonskog mira, Armija Republike BiH bila je najvažniji garant opstanka naroda i države, poručio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u povodu sutrašnjeg navršavanja 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Prema njegovim riječima, da nije bilo 220.000 odlučnih boraca u redovima Armije i MUP-a RBiH koji su disciplinirano izvršavali odluke Predsjedništva RBiH, danas zasigurno ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

 – Otpor je pružen daleko nadmoćnijem neprijatelju, a u posljednjoj godini rata, kada je snaga i opremljenost Armije porasla, odbrambeni rat prerastao je u oslobodilački. Desilo se po ko zna koji put u historiji da je manje brojna i slabije opremljena vojska, koja se borila za ispravne ciljeve, nadjačala nadmoćne vojne snage – kaže Izetbegović.

Ocijenio je da su ispravan cilj i časan način ratovanja odredili duh Armije RBiH “te učinili da nakon svega možemo da se samo ponosimo na nju i njene borce”.

– Sjetimo se sa posebnim pijetetom i ponosom šehida i poginulih boraca Armije RBiH, najbolje generacije sinova i kćeri koje je Bosna i Hercegovina ikada dala. Njihova spremnost da daju svoje živote braneći zemlju u kojoj su rođeni, trajno nas obavezuje da nastavimo njihovim putem. Proučimo Fatihu ili na drugi način odajmo počast svima onima koji više nisu s nama. Sjećajmo ih se zauvijek i učimo nove generacije o časnoj i slavnoj borbi Armije RBiH – poručio je Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

Izvor: Avaz.ba

Related posts