Inicijativa mladih u Srbiji poručila: Ratni zločinci nisu i nikada neće biti heroji

Povodom današnje presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Mladić, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije izdala je saopćenje za javnost, u kojem podsjeća da je došlo krajnje vrijeme da se Srbija počne suočavati sa sopstvenom prošlošću, umjesto što prikriva dokaze i pruža političku podršku ratnim zločincima.

– Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smiju biti heroji, da im nije mjesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira – nigdje u javnom prostoru.

Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida.

Podsjetimo, Republika Srbija je, pred Međunarodnim sudom pravde, proglašena odgovornom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, zbog toga što nije spriječila genocid, i zbog toga što nije izručila Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Vrijeme je da Srbija preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima efektivnije sudi optuženima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvijek prestane sa falsifikovanjem historije i negiranjem zločina, stoji u saopćenju.

Related posts