Igrica za koju niste čuli mogla bi biti najigranija na svijetu

Tvorci igrice Roblox objavili su podatak da su probili granicu od 100 miliona aktivnih igrača mjesečno. Time je prema dostupnim podacima Roblox prestigao veoma popularne igre Fortnite i Minecraft, a ipak se o njemu ne govori ni približno često.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, Fortnite je u avgustu prošle godine imao 78,3 miliona aktivnih igrača mjesečno, što je Epic Games predstavio kao rekord. Prije nekoliko mjeseci iz Microsofta smo dobili potvrdu da Minecraftu ponovo raste popularnost te da ga mjesečno aktivno igra 91 milion igrača. Međutim, Roblox je prema toj statistici nadmašio obje igre.

Radi se o kombinaciji MMO i sandbox igre iz 2006. koju je i nakon izlaska Roblox Corporation nastavio razvijati i unaprjeđivati. U igri tako igrači mogu stvarati vlastite svjetove, ali i čitave igre, kojima se pristupa sa službene stranice. Oni koji uspiju napraviti popularne igre mogu od njih i zarađivati jer svaki kreator dobiva postotak od novca koji igrači troše u njihovim igrama.

Još 2015., svega nešto više od godinu dana otkad je ta mogućnost uvedena, mediji su pisali o tada 17-godišnjem Liamonasu Mileski, u Roblox svijetu poznatijem kao Loleris, koji je u tom periodu već zaradio više od 100 hiljada dolara preko Robloxa. Naravno, zarađuju uglavnom oni najbolji i najpopularniji. Kreatori su tako dosad u Robloxu napravili više od 50 miliona različitih igara i svjetova, kako navode tvorci igre.

Ipak, sve podatke o broju aktivnih igrača dobivamo direktno od kompanije u čijem je vlasništvu igra pa bi ih trebalo uzeti s dozom zadrške. Fortnite na primjer ima 250 miliona registrovanih  igrača, ali to nam ne otkriva koliko ih i dalje aktivno igra na mjesečnoj bazi.

Ono što te kompanije takođe vrlo često rade je objavljivanje podataka onda kada to njima odgovara. Blizzard i Riot Games su redovno objavljivali broj aktivnih igrača mjesečno u njihovim igrama dok su te brojke rasle, kada je uslijedio pad – prestali su.

Bez obzira na to što izgleda kao zastarjela LEGO igra i privlači uglavnom mlađe igrače, radi se o jednoj od najpopularnijih igara današnjice, iako za nju dosad možda niste čuli.

(Index.hr)

Related posts