Hrvatska: Krivična prijava protiv pet državljana Srbije za raketiranje Banskih dvora

Nakon 26 godina policija je podignula krivičnu prijavu protiv šest osoba zbog granatiranja Banskih dvora u oktobru 1991. godine, u kojem je jedna osoba poginula, a pričinjena je šteta od oko 9 miliona KM. Meta je navodno bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Krivična prijava podnosi se protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, rečeno je u Uprva policije na konferenciji za novinare povodom završenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli avioni nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Riječ je o visokopozicioniranim pripadnicima nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA.

U krim istraživanju učestvovali su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe kriminalističke vojne policije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane RH su, u saradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i Vojno-sigurnosnom obavještajno agencijom te u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

‘Istraživanje je trajalo 26 godina te je bilo jako složeno i sistematsko. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin RH. Ono što je bitno konsttovati je da je uložen velik napor i da su u ovom dijelu istraživanja učestvovale i SOA i VSOA. Konstatujemo da prijavljujemo šest ljudi koji učestvovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. ktobra 1991. godine pomoću dva aviona koji su izvršili bombardovanje s ciljem destabilizacije Hrvatske’, rekao je na Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a.

Samo inicijali osumnjičenih

Krivične prijave podnesene su protiv 78-godišnjaka (tada general-majora na dužnosti komandanta V. vazduhoplovnog Korpusa RV i PVO JNA), 68-godišnjaka (tada pukovnika na dužnosti pomoćnika komandanta za vazdušnu podršku u Komandi RV i PVO), 62-godišnjaka (tada na dužnosti pomoćnika komandanta 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO), 66-godišnjaka (tada na dužnosti u II. detašmanu Kontraobavještajne grupe RV i PVO), 60-godišnjaka (tada pilota i komandira eskadrile u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO) i 59-godišnjaka (tada pilota u 105. lovačko bombarderskom avijacijskom puku RV i PVO).

‘Ovih šest osoba prijavljuju se za ubistvo u pokušaju najviših državnih zvaničnika, a još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, dodao je Gudelj.

U vazdušnom napadu na Banske dvore korištena su dva aviona tipa Super Galeb G-4 iz 105. lovačko bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružanih avionskim raketama vazduh – zemlja i avio bombama.

Raketiranje Banskih Dvora

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Č.K. (66), pripadnik tadašnje kontraobavještajne organizacije koji je raspolagao obavještajnim podacima o tome gdje će, kada i u kojoj prostoriji biti Franjo Tuđman u Banskim dvorima, a neposredno prije napada on je ondje imao sastanak sa Stjepanom Mesićem i Antom Markovićem.

Policija nakon 26 godina dovršila istragu o raketiranju Banskih dvora

D.L. (59) jedini je hrvatski državljanin među osumnjičenima. On je bio pilot jednog od avina iz kojeg su raketirani Banski dvori, a trenutno se nalazi u Južnoafričkoj Republici, u kojoj radi kao pilot.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute krivične prijave ne nalaze na području RH te da će se za njima raspisati potjernice.

(tportal.hr)

Related posts