Hrvatska i Ratko Mladić: Jedna presuda, jedno suđenje u toku i dvije istrage

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je danas da je protiv generala Ratka Mladića u Hrvatskoj donesena jedna presuda za ratne zločine, dok mu se u odsustvu sudi u još jednom postupku, te se protiv njega vode još dvije istrage.

Prema podacima koje je hrvatsko tužilaštvo objavilo, Okružni sud u Šibeniku je 8. jula 1992. godine osudio Mladića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima na području Šibenika i Sinja od augusta do novembra 1991. godine.

Mladić tada je bio komandant Kninskog korpusa JNA.

Na osnovu optužnice splitskog tužilaštva, Mladiću u odsustvu se sudi da je od druge polovine septembra 1991. do 28. januara 1993. godine sa drugim visoko rangiranim komandantima JNA, planirao i organizovao rušenje brane Peruća s ciljem potapanja naselja Sinj, Trilj i Omiš.

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo vodi istragu protiv Mladića zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kasetnim bombama od augusta do oktobra 1995. godine, a zadarsko tužilaštvo zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali 1991. i 1992. godine.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da bi hrvatsko pravosuđe moglo da pokrene postupak protiv Mladića za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Haški tribunal osudio je  prvostepeno Mladića na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u BiH.

Nakon izricanja presude, hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović rekla je da žali što general Mladić “nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno u Škabrnji”.

Related posts