Hrana i faktori za dobar san i noćni odmor

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi pomaže ljudima da utonu u duboki san te se tako tokom noći dobro odmore, međutim, postoje i druge namirnice sa sličnim efektom.

Piletina, puretina i orasi

Piletina i puretina sadrže visok nivo triptofana, što povećava serotonin. Namirnice koje sadrže visok nivo triptofana i vitamina B6 pomaže organizmu da stvara melatonin, hormon sna, odnosno spavanja. Ostali dobri izvori triptofana i vitamina B6 su pasulj, leća, sir, tunjevina, jaja, orasi i sjemenke.

Trešnje

Trešnje su također odlične za san, možete ih jesti svježe ili popiti sok napravljen od ovog voća.

Banane i lisnato povrće

Hrana bogata kalijem i magnezijem pomaže pri opuštanju mišića. Izvori magnezija su orasi i lisnato povrće, dok se kalij nalazi u bananama, krompiru, kajsijama i mlijeku.

Prebiotici

Probiotici su dobre bakterije, a prebiotici su hrana za te bakterije i jednako su važni za ljudski organizam. Prebiotična vlakna koja se nalaze u artičokama hrane dobre bakterije u organizmu te omogućavaju kvalitetan san. Istraživanje je provedeno na miševima.

Vlakna

U SAD-u je obavljeno istraživanje u kojem je učestvovalo 26 volontera, a ustanovljeno je da hrana bogata vlaknima, kao sto je pasulj, leća, bobičasto voće i sjemenke, doprinosi boljem snu. S druge strane, hrana bogata zasićenim mastima i s malo vlakana se povezuje s lošijim kvalitetom sna.

Važno je i kada jedete

Svako ko uživa u obilnom nedjeljnom ručku vrlo dobro zna da se osjeća pospano, no, manji i redovni obroci su važni za dobar san. Obilni obroci utječu na promjenu nivoa šećera u krvi koji stimuliše lučenje inzulina, što djeluje sedativno. Dakle, nije važno samo šta jedete, nego i kada jedete. Potrudite se da doručkujete i tako stabilizujete šećer u krvi i minimizirate lučenje adrenalina. Na taj način ćete unaprijediti lučenje melatonina nešto kasnije.

Related posts