UGLEDNI EKONOMIST OTKRIO UZROKE KOLAPSA "DODIKOVOG" ENTITETA: "Novac od privatizacije završio je na računu, sa kojeg je Vlada pozajmila milijardu i 300 miliona maraka..."

Nova Vlada imaće težak zadatak jer je situacija danas složenija nego prije dvije godine. Ako ne usmjerimo sve naše potencijale u stvaranje dobre poslovne klime, ne pokrenemo točak privrede, biće sve teže servisirati obaveze prema stranom dugu. A već sada jasno je da će novi budžet biti ponovo potrošački, rekao je ekonomista Zoran Pavlović u emisiji “Puls” BN TV.

Novi budžet je potrošački, u njemu nema jasno definisanog fonda ili sredstava koji će biti usmjereni u razvoj privrede, bez čega nema ni nepretka, upozorava Pavlović.

“Mi govorimo o stopi 3,7 odsto rasta BDP-a, a s druge strane nikoga ne interesuje “Šećerana ” koja, kada bi se pokrenula, dala bi dva odsto rasta BDP-a Republike Srpske. S druge strane, kada govorimo o 3,7 odsto planiranog rasta BDP-a, treba reći da je uvozna inflacija oko 1,7 odsto, pa je onda realan rast svega dva odsto. Prema analizama koje su radili u Evropskoj komisiji, nama bi trebalo 45 godina da stignemo prosječan razvoj evropskih zemalja”, istakao je Pavlović.

Republika Srpska iza sebe ima i propalu privatizaciju

“Novac od privatizacije završio je na eskrou računu, sa kojeg je Vlada pozajmila milijardu i 300 miliona maraka, koji nikada nisu vraćeni niti mogu biti vraćeni, jer nisu uloženi u stvaranje nove vrijednosti.  Dužničko ropstvo je veliki problem kojim će morati da se bavi nova Vlada, jer trenutni dug sada je veći od pet milijardi maraka, kaže Pavlović i dodaje:

“Ono što me brine je, recimo, plasman obveznica na Bečkoj berzi. Ja sam pročitao dokument koji je obaveza Republike Srpske prema onima koji su dali novac. Tamo u dva člana piše da bilo šta što je vlasništvo više od 51 odsto Republike Srpske u slučaju da se ne vrati novac može biti zaplijenjeno, odnosno preneseno u vlasništvo onome ko je dao novac. To su stravični uslovi”, ističe Pavlović.

Primjer građanske neposlušnosti

“Posljednja dešavanja u Parizu najljepši su primjer građanske neposolušnosti, jer su ljudi dovoljno ekonomski sposobni i mentalno svjesni da neće dozvoliti Vladi da fondove puni na račun poskupljenja. Kod nas je obrnut slučaj. Povećaju se akcize i pri tome se i slaže da će biti iskorišćene u putnu infrastrukturu.”

“Kada pogledamo izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od momenta uvođenja PDV-a mi smo za putnu infrastrukturu izdvojili osam milijardi maraka. Ako bismo rekli, po osnovu registracije automobila, opterećenja na gorivo i druga davanja, ako bismo to preveli da je cijena 10 miliona kilometara autoputa, to je 800 kilometara. Gdje je 800 kilometara?  Ja sam visoke funkcionere MMF-a pitao gdje su autoputevi? Oni kažu – otišle u plate. U redu, bar znamo gdje”, kaže Pavlović.

– Međutim, možda je najveći problem sa kojim će se suočiti nova Vlada – masovni odliv stanovništva, prije svega mlade radno sposobne snage – konstatovao je Pavlović u emisiji Puls BN TV.

Izvor:slobodna-bosna.ba

Related posts