Superhrana: Zašto trebamo jesti chia sjemenke

Ova biljka, porijeklom iz Meksika, posljednjih je godina postala iznimno popularna zahvaljujući svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane. Osim što je puna hranjivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u prehrani onih koji nastoje regulirati svoju tjelesnu težinu. Kako su ove sjemenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti sirove, kuhane, natopljene u vodi ili mlijeku, pa čak i mljevene. Donosimo vam razloge zašto bi se ova supernamirnica trebala naći na vašem svakodnevnom meniju.

Usporava starenje kože

Želite li spriječiti prijevremene bore i ostale znakove starenja, svakako posegnite za chia sjemenkama koje će vašem tijelu očuvati mladolikost i zdravlje. Naime, istraživanje provedeno u Meksiku 2014. pokazalo je da su ove sjemenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica, a poznato je kako antioksidansi sprječavaju slobodne radikale da uništavaju stanice i tkivo. Slobodni radikali nastaju kao nuspojava kada naše stanice koriste kisik, a mogu uzrokovati probleme sa srcem, dijabetesom i makularnom degeneracijom te ujedno utjecati na starenje kože. Kako bismo to spriječili, potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koji će neutralizirati slobodne radikale, a chia sjemenke čine se kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine.

Čuva dentalno zdravlje

S obzirom na to da ove sjemenke sadrže kalcij, fosfor i cink, pomažu i u očuvanju zdravih zubi. Kalcij izgrađuje naše zube, a cink sprječava nastanak kamenca te ima antibakterijski učinak zbog čega je sastavni dio pasti za zube i vodica za ispiranje usta. Fosfor je bitan jer pomaže tijelu da apsorbira kalcij i tako održava zube čvrstima. Umjesto jutarnje kave radije popijte jogurt s chia sjemenkama koji će pomoći zubima da ostanu zdravi, a ujedno će biti lagan obrok kojim možete započeti dan.

Pospješuje probavu

Chia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkoj dijetetskoj udruzi, jedna porcija chia sjemenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svatko od nas trebao unijeti u organizam, prenosi Zdravakrava.hr. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu inzulina, a sjemenke poput lana i chie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospješuje normalan rad crijeva, a time i zdravu stolicu. Usto, chia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo “širi” u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Stoga, želite li izgubiti višak kilograma, chia sjemenke mogu biti izvrsna pomoć u tome.

Čuva zdravlje srca

Sposobnost chie da smanjuje upalu, regulira holesterol i snižava krvni tlak čine je odličnim izborom za zdravo srce. Ove male sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile te ujedno smanjuju rizik od srčanog udara te ostalih bolesti krvožilnog sustava.

Jača kosti i izgrađuje mišiće

Chia sadrži veliku količinu kalcija koji je ključan za čvrste i zdrave kosti, no osim kalcija ove sjemenke bogate su i drugim hranjivim tvarima važnima za kosti, a to su fosfor, magnezij i proteini. To ih čini idealnima za sve koji su alergični na mliječne proizvode ili ih iz nekog razloga ne konzumiraju pa uz ove sjemenke mogu nadomjestiti te tvari. Osim što pogoduju kostima, chia sjemenke pomažu i u izgradnji mišića jer su pune proteina, stoga želite li višak masnih naslaga pretvoriti u mišiće, chia je vaš saveznik.

Kako jesti chiu?

S obzirom na to da ove sjemenke imaju blag okus, mogu se dodati u većinu jela, no jedete li ih sirove, u njihovu izvornom obliku, teško ćete apsorbirati sve hranjive tvari koje chia sadrži. Najbolji način za pristup vitaminima i mineralima je da natopite sjemenke. Ostavite li ih u vodi preko noći, one će nabujati i postati želatinaste, pa ih je lakše probaviti, a ujedno će vaše tijelo moći apsorbirati sve hranjive tvari iz njih. Sjemenke možete staviti u smoothie ili napraviti od njih puding. Mljevene sjemenke možete dodati u gotovo sva kuhana i pečena jela jer im neće promijeniti okus.

Related posts