Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor teži od tri kilograma

Hirurški tim Opće bolnice u Sanskom Mostu uspješno je obavio operativni zahvat kojom prilikom je iz stomaka pacijentice izvađen tumor težak 3,2 kilograma.

Prema riječima hirurga Mustafe Avdagića, koji je i direktor ove zdravstvene ustanove, riječ je o starijoj pacijentici koja ima 82 godine i koja se nakon operacije uspješno oporavlja i dobro osjeća.

“Moram reći da je operacija potrajala puna tri sata. Radi se o komplikovanom operativnom zahvatu, koji se radi na klinikama, a ne u općim bolnicama i na sreću sve je dobro proteklo. Tumor je bio star nekoliko mjeseci, širio se prema desnoj strani trbuha, zbog čega jetra i žuč nisu mogli normalno funkcionisati”, objašnjava Avdagić.

Prema njegovim riječima na Odjelu hirurgije Opće bolnice godišnje se obavi oko 800 lakših i težih operativnih zahvata i radi se o različitim vrstama operacija.


Bolnica u Sanskom Mostu je osnovana prije deset godina kako bi se na efikasniji način zaštitilo zdravlje građana koji žive na prostoru ovog grada, ali i susjednog Ključa.

Kantonalna bolnica je udaljena od Sanskog Mosta 120 kilometara, što je jako daleko, pa se formiranje ovakve ustanove nametnulo kao imperativ. Zahvaljujući sanskoj bolnici u protekloj deceniji spašeni su brojni ljudski životi.

 

Nezavisne.com

Related posts