Himenoplastika u BiH: Djevojke dolaze u pratnji majki da bi “vratile nevinost”

Došla nam je žena koja je izgubila nevinost sa drugim muškarcem i žalila je zbog toga. Njenom suprugu to nije bilo važno, ali zato što je ona bila tužna, on je doveo kod nas i platio zahvat “vraćanja nevinosti”, kaže prof. dr. Reuf Karabeg.

Zahvat traje 20-45 minuta Zahvat traje 20-45 minuta
Himenoplastika – hirurški zahvat kojim se ženi, u vremenu od 20 do 45 minuta i za oko 1.000 KM, “vraća nevinost” – sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini. Radi se o operativnoj proceduri, koja se za sada provodi u privatnim zdravstvenim centrima sa ciljem uspostavljanja cjelovitosti himena.

Stručnjaci iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije ističu kako se prvenstveno radi o etičkom, a ne estetskom problemu.

Nekada su se za himenoplastiku, prema riječima prof. dr. Reufa Karabega, predsjednika Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, opredjeljivale djevojke pred udaju, uglavnom iz patrijarhalnih sredina, jer je nevinost bila uvjet za stupanje u brak.

Danas je mnogo razloga zbog kojih se žene ili djevojke podvrgavaju zahvatu.

Žele nevine u brak

– Još uvijek je na prvom mjestu želja da osoba nevina uđe u brak, ali ima i slučajeva kada se djevojka odlučuje za himenoplastiku jer je takvu odluku donijela zajedno sa partnerom. Imali smo ženu koja je izgubila nevinost sa drugim muškarcem i žalila je zbog toga. Njenom suprugu to nije bilo važno, ali zato što je ona bila tužna on je doveo kod nas i platio zahvat “vraćanja nevinosti”. Naravno, himenoplastici se podvrgavaju i osobe sa povredom djevičnjaka, zatim silovane žene, te u slučaju kada je djevojka imala neprijatno seksualno iskustvo sa partnerom – pojašnjava Karabeg.

CoolStyle.ba

Related posts