Hiljade mladih na ulicama Beograda, prvi put formulisani zahtjevi

Demonstranti, većinom mladi i studenti, nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora održali su sedmi dan za redom protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a nastavljeno prema zgradi RTS-a gdje su zatražene ostavke rukovodstva, prenose beogradski mediji.

Okupljeni su nosili transparente “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Narod gladuje, elita se raduje”, “Kultura, ne diktatura”, “Vučiću, Šrederu”, “RTS = SNS”, “Dramski umjetnici šetaju”, “Protiv terora vlasti”, “Nije bot nego Skot”…

Dvojica mladića držala su veliki i transparent na kojem se sudionici protesta obavještavaju da je za sutra prijavljen skup ispred zdanja na ‘Andrićevom vencu’ za 12 sati, kako bi predsjedniku Srbije predali zahtjev da poništi predsjedničke izbore zbog, kako se navodi – kršenja Ustava.

Zahtjevi su, umjesto na društvenim mrežama, prvi put formulirani i dostavljeni redakcijama u vidu saopćenja “Protesta protiv diktature”, u kojem preciziraju da se ograđuju od utjecaja političkih stranaka, da je prosvjed spontano nastao i da je građanski, iako najmasovnije učestvuju studenti i mladi.

Pobrojani su zahtjevi, koji su i do sada isticani: smjena članova vijeća REM-a i članova RIK-a zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, kao i čelnika RTS-a, razrješenje predsjednice Narodne skupštine Maje Gojković, revizija – sređivanje biračkog popisa, pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori i poništavanje doktorata Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Related posts