Zabrinjavajući podaci iz jednog dijela BiH: Neriješeno 28 svirepih ubistava

Na području banjalučke regije u protekle dvije decenije počinjeno je 28 ubistava, a ovi mučki zločini čije su žrtve bile muškarci, majke i njihova djeca decenijama su ostali enigma za policiju i do danas nisu rasvijetljeni.

O tačnim motivima spomenutih ubistava može se samo pretpostavljati, ali u začaranom krugu pakla uvijek je koristoljublje, ljubomora, neriješeni imovinski odnosi i slično.

Ubice iz crvenog “fiće”

– Policija je nakon rata u BiH, odnosno poslije 1995. godine napravila jedan presjek, odnosno novu evidenciju o ubistvima. Slučajevi su klasifikovani na osnovu krivičnog djela, a u spomenutim slučajevima radi se o klasičnim ubistvima koja do danas nisu rasvijetljena i takvih je 28 – objasnio je izvor “EuroBlica” iz MUP-a RS.

Spisak ubijenih koji već decenijama čekaju pravdu, a njihove porodice duševni mir, objavljujemo u cjelosti.

Na području banjalučke regije, odnosno Banje Luke, Bosanske Gradiške, Prijedora i Bosanske Dubice u periodu od 1995. godine do 2015. godine kada je u Banjoj Luci počinjeno posljednje ubistvo koje do danas nije rasvijetljeno ubijeno je 28 muškaraca, žena i njihove djece i za ove zločine do danas niko nije procesuiran.

Ubijeni su: Ahmet Bešić iz Bosanskog Novog, Aleksandar Vojvoda iz Banje Luke, Borislav Popović iz Prijedora, Borka Ožegović iz Gornjeg Ratkova na Manjači, Dimitrije Lazić iz Koprivne kod Oštre Luke, Đorđe Milosavljević iz Banje Luke, Đorđo Kusić iz Kremne kod Prnjavora, Dušanka Teodorović Trivić iz Ljubatovaca kod Laktaša, Goran Kotur iz Bosanske Gradiške, Husein Karaić iz Bosanske Gradiške, Ibrahim Ramulić iz Hambarina kod Prijedora, Jerina Bilbija iz Prijedora, Milan Vukelić iz Banje Luke, Mirjana Lovrić iz Banje Luke, Mladen Pekija iz Knežice kod Bosanske Dubice, Omer Kreso iz Banje Luke, Rabija Čaušević iz Bosanske Dubice, Ruško Pajić iz Banje Luke, Stevan Šućur iz Bosanske Gradiške, Zoran Grahovac iz Šipova, Nebojša Čubrilović iz Banje Luke i Jasmin Imširović iz Banje Luke.

– Osim ovih ubistava gdje je ubijena jedna žrtva zabilježena su i tri slučaja “dvostrukih” ubistava, odnosno gdje su ubijene dvije žrtve i ova ubistva do danas nisu rasvijetljena – navodi izvor “EuroBlica”.

Dodaje kako su u pitanju ubistva bračnog para penzionera Martinović, Desanke i Jovana iz Kriškovaca kod Laktaša, koji su mučeni i ubijeni u maju 1996. godine, 17 dana nakon vjenčanja, a čija su tijela pronađena na različitim lokacijama.

Istraga će utvrditi samo da su ubice bile u crvenom “fiatu” popularnom “fići”, te da je motiv dvostrukog ubistva koristoljublje, jer su ubice vjerovale da bračni par penzionera koji je svoj radni vijek proveo u Švedskoj ima veliku deviznu ušteđevinu.

No, i pored činjenice da su nepoznate osobe viđene kako se velikom brzinom u vrijeme zločina, u crvenom “fići” udaljavaju od porodične kuće Martinovića, ovaj “fićo”, niti ove osobe nikada nisu pronađene.

Bilo je i svjedoka koji su imali šta reći oko ovog zločina, ali iz nepoznatih razloga njih policija nije ni ispitivala.

Neriješeno i ubistvo iz Trnopolja

Slučaj dvostrukog ubistva Mileve Aksentić i njenog sina Dragana Aksentića iz Seferovaca kod Srpca koji su ubijeni na kućnom pragu u martu 1999. godine i danas je enigma za istražioce.

Istraga je pokazala da je 45-godišnju majku i njenog 26-godišnjeg sina ubilo troje napadača, među kojima je bila i žena.

Identitet ubica nije utvrđen, iako je porodica ubijenih sumnjala na vrlo uzak krug osoba, a većina njih bila je predmet istrage.

– Tokom uviđaja policija je pronašla 22 čahure kalibra 7,62 milimetra, a obdukcijom su po tijelu i glavama majke i sina utvrđene brojne teške povrede, koje su ukazivale da su ubice bile istrajne u namjeri da majku i sina ne ostave među živima – prisjetio se izvor iz MUP-a RS-a.

Dodaje kako su teške povrede posebno po glavi trebale biti signal tadašnjim istražiocima da su ubice dobro poznavale majku i sina.

Tokom istrage saslušano je 50 osoba, a njih 20-tak upućeno je na poligraf i svi su “prošli”.

Sa mjesta zločina izuzeti su brojni tragovi, među kojima i otisci koji i danas čekaju u policijskim “bazama” kako bi jednog dana, pomogli u rasvjetljavanju zaboravljenog zločina.

Tokom istrage policija je imala identitet glavnog osumnjičenog koji je uhapšen gotovo 12 godina nakon zločina, ali naknadno saslušanje i poligrafsko ispitivanje nije pomoglo u rasvjetljavanju zločina pa je osumnjičeni pušten.

Dvostruko ubistvo Muharema Balića i Almira Redžića u julu 2014. godine u Trnopolju kod Prijedora, također je ostalo nerasvijetljeno, iako se za ovaj zločin sudilo Zikriji Krkiću.

Usljed nedostatka dokaza, Okružni sud u Banjoj Luci je u septembru 2015. godine oslobodio Krkića optužnice za dvostruko ubistvo.

Istrage u toku

Međutim, Vrhovni sud RS-a u julu 2016. ukinuo je oslobađajuću presudu, ali je Krkić u međuvremenu otišao u Norvešku, čiji je državljanin, i do danas nije dolazio u BiH.

Nakon informacije da je dio nerasvjetljenih ubistava sa područja bivšeg CJB Banja Luka preuzela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, te upita o kojim ubistvima se konkretnom radi stigao je kratak odgovor.

– Policijski službenici MUP-a RS u cjelosti postupaju u rasvjetljavanju krivičnih djela ubistava. Svaka organizaciona jedinica MUP-a preduzima mjere i radnje iz svog djelokruga i opisa poslova – naveli su iz MUP-a RS.

Izvor: Euroblic

Related posts