Hamdija Abdić Tigar i ostali u ponedjeljak u sudnici

Nova rasprava o određivanju mjere pritvora osumnjičenim u predmetu ubistva HVO generala Vlade Šantića bit će održana u ponedjeljak u 12 sati, potvrdila nam je predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević.
Hamdija Abdić Tigar, Jasmir Topal, Dedo Karabegović, Enver Keranović i Ramiz Bajramović pušteni su prošle sedmice na slobodu, nakon hapšenja koje je izvršio FUP po nalogu Kantonalnog tužilaštva.

Na prvoj raspravi prošle sedmice sudija za prethodni postupak Reuf Kapić odbio je zahtjev Tužilaštva koje je smatralo da bi osumnjičeni mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Sudija za prethodni postupak bio je ubijeđen da ne postoji nijedan dokaz da je Šantić ubijen, jer njegovo tijelo nikad nije pronađeno, te da Tužilaštvo nije predočilo dokaze koji bi bili na teret osumnjičenih.

Krivično vijeće je njegovu Odluku poništilo, naredivši novu raspravu, a mediji su objavili informaciju da sudija Kapić odbija provesti Odluku krivičnog vijeća.

– To u stvarnosti nije tačno, jer još jučer ujutro je izdana dnevna naredba gdje je sudija zakazao ročište za 25 decembar, u ponedjeljak u 12 sati, dakle isti sudija za prethodni postupak, kazala nam je Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću.

Izvor: Oslobođenje – Hamdija Abdić Tigar i ostali u ponedjeljak u sudnici

Related posts