Građanima u BiH potrebno više zalagaonica: Umjesto kredita, zalogom do novca

Iako su zalagaonice hit u regionu, u BiH postoji samo jedna, mada građani smatraju da za njima ima potrebe, jer često zbog prezaduženosti ili neimaštine nemaju uslove da se za kredit ili pozajmicu obrate bankama.

“Čuo sam za zalagaonice i to je super ideja, jer znate kako je teško doći do kredita, samo još što krvnu grupu ne traže”, rekao je Miloš S. iz Banjaluke.

Njegovo mišljenje dijeli i Biljana K., koja kaže da preko deceniju podiže manje iznose različitih kredita. Ona smatra da bi zalagaonica dobro došla građanima, koji bi mogli založiti neku dragocjenost kad im zatreba pozajmica.

U udruženjima za zaštitu potrošača poručuju kako način dolaska do novca ima svoje i prednosti i mane.

“Ukoliko postoji interes za zalagaonicom, onda je to u redu, ali pod uslovom da je sve pravno uređeno i ako građani neće biti izvarani. To je onda pozitivno zbog ekonomske situacije u kojoj se naši građani nalaze. Sigurno da su zalagaonice povoljnije nego mikrokreditne organizacije, a tu je veoma važno da nema nikakvih skrivenih troškova, da građani znaju da ako nešto založe, to mogu ponovo preuzeti u određenom roku”, kažu iz Udruženja “Don” iz Prijedora, koje se bavi i zaštitom potrošača.

Ukoliko postoji potreba za zalagaonicama, ona mora biti regulisana tako da ne bude sistem za pljačkanje građana, smatraju u Klubu potrošača TK.

“Kod nas se mnoge stvari izvitopere. U početku se obećava da će to biti povoljno, a kasnije bude drugačije. Ukoliko se ne zloupotrijebe građani, a usluge budu pristupačne, mislim da se može ići u tom pravcu, a već se i ide jer postoji jedna zalagaonica”, navode u Klubu.

Upravo u toj jedinoj zalagaonici u Sarajevu nisu bili raspoloženi za razgovor, te su kratko poručili da su “gazde iz inostranstva, a tu se nema šta pričati”.

Kako se navodi na njihovoj internet stranici, založiti se mogu nakit i motorna vozila, a osoba koja to želi mora biti punoljetna i imati urednu vlasničku dokumentaciju.

“Uvijek o dogovorenim poslovima sklapamo pravnovažeće ugovore o zalogu. Pod najboljim uslovima, uz apsolutnu diskreciju i potpunu pravnu sigurnost, nudimo novčane pozajmice na bazi zaloga. Procijenjenu vrijednost zaloga isplaćujemo odmah bez dodatne administracije i čekanja i to sve kroz unaprijed predočene i ispunjene uslove poslovanja zalagaonice”, navodi se na sajtu.

Nakit se, tvrde, čuva u sefovima u bankama, a automobili na maksimalno obezbijeđenom parkingu sa video-nadzorom.

Inače, građani u regionu u nedostatku novca sve češće kucaju na vrata zalagaonica sa zahtjevom za novčanom pozajmicom, a radnici su se žalili da im se umjesto vrijednih stvari donosi posuđe, pa čak i polovna posteljina, a dosta je i onih koji se nikada ne vrate po tehniku koju založe.

Zalagaonice vrijednost robe umanjuju od 10 do 20 odsto, a toliko se kreće i mjesečna kamata na taj iznos.

Related posts