Grad u BiH koji zbog zlata vrvi od turista

BiH je u prvih šest mjeseci ove godine napustilo blizu 18.000 ljudi, najaktuelniji su podaci kojima raspolaže Unija za održivi povratak i integracije BiH. I općinu Vareš iz dana u dan napuštaju i stari i mladi. No ipak taj trend nadležni pokušavaju zaustaviti otvaranjem novih radnih mjesta.

Da li je priča o pronalasku zlata u Varešu možda glavni krivac zašto je ljetos ova bh. općina vrvila od turista? Prvi čovjek općine kaže – zlata je bilo i uvijek će biti u Varešu.

“Zlato nije nepozaninica ni za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Vareš, samo je pitanje šta netko smatra zlatom. I ja, i mi svi u Varešu zlatom smatramo nas, kao osnovni ljudski resurs, koje ima ova Općina. Kao radne, odgovorne i ljude koji imaju tradiciju i kulturu. A zlato je znači i u vodama, šumama, čistom zraku, čistim potocima.. Znači sve ono što priroda daje je zlato”, pojašnjava Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Upravo zbog takvog zlata, odnosno prirodnih ljepota, geografskog položaja, ovaj gradić pedesetak kilometara od Sarajeva, sve je češće spominjan na turističkim sajmovima i forumima. Da je tako, potvrđuje nam jedan i od sretnika koji ima posao u svom rodnom gradu. Naime, Admir Čizmo već godinama radi kao turistički vodič, a ove sezone dočekao je brojne turiste u grad kovača, livnica, a čini se sada i zlata.

“Ulažemo koliko možemo, pokušavamo što bolje da se promovišemo, mada su nam najbolji promotori gosti koji su bili prethodnih godina, koji na svojim društvenim mrežama podijele fotografije, podijele videa, podijele iskustva … Često nam se i vraćaju. Recimo iz Malezije i Katara i često po njihovim preporukama nas kontaktiraju i drugi. Recimo ove godine smo imali goste iz Afrike, iz Tanzanije”, priča Čizmo.

/N1

Related posts