Gotovina i časni hrvatski generali ne veličaju ustaštvo i zločine

Šta je to Hrvatski generalski zbor osim organizator današnje komemoracije presuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, i zašto su se časni hrvatski generali na čelu sa Antom Gotovinom distancirali od ovih generala u službi politike HDZ-a, iako je ipak riječ o utjecajnoj organizaciji koja se redovno oglašava pred parlamentarne i predsjedničke izbore, a njihove članove primaju u službeni posjet premijeri, predsjednici te ministri Republike Hrvatske?

Odmah po svome osnivanju, 2005.godine, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora šokirali su veliki dio hrvatske i regionalne javnosti odlaskom na sprovod generalu Ivanu Koradeu, zagorskom monstrumu koji je ubio petero ljudi, a zatim presudio sebi.

U početku Hrvatski generalski zbor je bila redikulozna organizacija gdje su glavnu riječ vodili Domazet-Lošo, Krešić, Rojs, Glasnović. Držali su govore monstrumu Ivanu Koradeu na njegovom sprovodu, i slali službenu delegaciju na sahranu posljednjeg zapovjednika ustaškog logora Jasenovac.

Od ovakvih generala odmah su se javno distancirali generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović.

Ipak ova udruga živjela je na margini društvenih zbivanja i gotovo da se za nju nije ni čulo, ali sve se promijenilo dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Tada počinje uzlet ove udruge.

U martu 2013. godine okupili su čak 48 umirovljenih generala Oružanih snaga RH te održali skup na temu “Istina o Domovinskom ratu”. Na tom se skupu najmanje govorilo o ratu, u pitanju je bio klasični politički skup. I tada kao i ranije, umirovljeni generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović odbili biti nazočni na tom skupu.

Danas, Hrvatski generalski zbor tijesno sarađuje sa vladajućim HDZ-om i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Međutim, ono što je bitno istaći, časni hrvatski generali, ni u slučaju komemoracije Slobodanu Praljku nisu odstupili od svog stava i nisu odlučili da se svrstavaju u red sa onima koji idu na sprovode zapovjednika ustaških logora iz Drugog svjetskog rata kao ni na komemoracije onih generala poput Praljka, koji su osuđeni za formiranje logora u posljednjem.

(Vijesti.ba)

Related posts