Google danas puni 20 godina

Na današnji dan, prije 20 godina, dva studenta registrovala su Google kao privatnu kompaniju, a prije 10 godina pokrenut je pretraživač Google Chrom.

Kako navodi britanski Metro, 4. septembra 1998. godine, dva studenta Lari Pejdž i Sergej Brin u garaži su odlučili da njihova životna misija bude da organizuju sve informacije na svijetu kako bi svi mogli da ih koriste.

Tako je “rođen” Google.

Od tada, Google je postao mjesto na koje ljudi širom svijeta odlaze kako bi pronašli odgovore za kako jednostavna, tako i teška pitanja, a ponekad čak i neka banalna pitanja.

U međuvremenu, Google je prerastao u imperiju, koja korisnicima pomaže ne samo da pristupe kako korisnim, tako i beskorisnim informacijama, već im daje i smjernice preko Google Maps-a, pomaže da međusobno budu u kontaktu preko gmail-a ili uči ljude da vežu mašnu uz pomoć snimaka na Youtube.

Gugl je korisnicima omogućio da komuniciraju na više od 100 jezika preko Google Translate-a, kao i da istraže mjesta koja nikada ne bi mogli da vide bez Gugl Eartha-a itd.

Related posts