Gmailov "Confidential Mode" stiže i na mobilnu verziju

Googleov veliki dizajn Gmaila predstavljen je u aprilu, a dostupan svima je postao u julu. Jedan od ključnih noviteta je bio mod Confidential Mode, koji je sada dostupan i na mobilnoj verziji.
Aktiviranjem Confidential moda za određeni mail možete postaviti datum isteka i šifru, čime ograničavate pristup mailu na web interfejsu ili putem SMS-a. Primatelji ovakvih mailova neće moći kopirati, lijepiti, preuzimati, printati ili prosljeđivati poruku, a onemogućeni će biti i attachmenti.

Međutim, pomenuti mod ne onemogućava korisnike da naprave screenshoot poruke.

“Iako Confidential mod pomaže u prevenciji primatelja da slučajno podijele vaš email, on ih ne može spriječiti da naprave screenshot ili fotografiju vae poruke ili attachmetna. Primatelji koji imaju maliciozne programe na kompjuterima bi i dalje mogli kopirati ili preuzeti vaše poruke ili attachmente”, navodi se u saopćenju Googlea.

Advokatska grupa za digitalnu privatnost pod nazivom Electronic Frontier Foundation (EFF) smatra da novi mod uopće nije siguran te da bi čak mogao pružiti korisnicima lažni osjećaj sigurnosti. Grupa je navela da Confidential mod nema end-to-end enkripciju, tako da Google može čitati vaše emailove u tranziciji. EFF ističe da emailovi koji isteknu zapravo ne nestaju iz sekcije Sent, što znači da ih je moguće vratiti.

Također, ako koristite SMS šifru, Googleu možete dati broj primatelja ukoliko ga kompanija već nema.

To znači da Goole sada ima još jedan lični podatak, email povezan s telefonskim brojem.

Related posts