Genij iz Ključa

Emir Šabić maturant je Gimnazije u Ključu, i to s najboljim ocjenama, a uz to je i volonter i sportista. Učenik generacije u osnovnoj, pa u srednjoj školi. I više nego dovoljno za okvir ovog mladog Ključanina koji, gdje god se pojavi na takmičenju, u pravilu osvaja prva mjesta i nagrade.

Bila to fizika, matematika ili nešto drugo… Emir je najuspješniji mladi fizičar u Unsko-sanskom kantonu i već godinama pobjeđuje na svim takmičenjima iz tog predmeta u svom uzrastu. Sve to objašnjava baš kao što i živi – jednostavno i skromno.

– Želja za znanjem me motivira. Kada naučim bilo šta novo, osjećam se zadovoljnim, i to je ono što me gura, zbog čega stalno tragam za novim saznanjima – govori Šabić.

Odrastao je u skromnosti, uz nezaposlene roditelje. Vlasnik je, kako u šali kaže, desetina diploma koje je osvojio na raznim takmičenjima, od općinskog do državnog i regionalnog nivoa, a uz to i priznanja, medalja, pohvala za učenje. Sanja da pohađa studij medicine i da se kao ljekar vrati u svoj Ključ.

Za sve do sada što sam radio i uradio nisam dobio skoro nikakvu podršku. Izostala je podrška nadležnih, jednostavno ne prepoznaju to. Doduše, bilo je nekoliko ljudi koji su mi pomogli pri odlasku na takmičenja. Jeste da me to boli, ali se ne osvrćem – kaže Emir.

Njegovi majka Emina i otac Kasim, oboje bez posla, teško se nose s ovakvim odnosom nadležnih.

– Teško je, ali nastojimo biti uz njega i mlađeg sina Amera, koji ide njegovim stopama. Da mu se pruži barem malo podrške i da do znanja da se cijeni, mnogo bi značilo – govori Emina.

Pozitivna energija

Emira prati brat, koji je skoro jednako uspješan u školi i na takmičenjima. Sretni su što su zajedno, a prepreke savladavaju pozitivnom energijom i strpljenjem. Tako se, kažu, jedino može postići više. Vezuje ih i zajednička nada da će se stvari jednog dana promijeniti nabolje.

I dok se mladi u BiH sve više dijele, i to na one koji odlaze i na one koji ostaju, dvojica braće Šabić ne planiraju iz svoje zemlje, iako će im, kako ističu, ostanak značiti i veliku borbu.

Related posts