General Divjak: Dan državnosti BiH obilježavati svih 365 dana

General Armije RBiH u penziji Jovan Divjak govorio je o za N1 o Danu državnosti BiH, kakva je sadašnjost i budućnost naše zemlje, o presudama u Hagu i mladima u BiH.

Šta je vama, čovjeku koji je učestvovao u odbrani BiH, branio grad Sarajevo, svoj narod ljude i svoju čast između ostalog Dan državnosti BiH?

– Dan državnosti BiH trebamo obilježavati svih 365 dana u godini, a ne samo jedan dan. Za BiH se moramo boriti. Sa naslovnica treba izbaciti ubistva i silovanja, a trebamo pričati o pozitivnim stvarima. Za mene to znači trajni zadatak da se ostvari ono što je u deklaraciji na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a napisano. Platoforma BiH juna 1992. se oslanja na ono što je ustanovljeno u ratu protiv fašizma 1944./1945 godine.

Pozitivnog i jedino iz tog ustava što je Dejton priznao su granice BiH. Insistiramo da se svaki dan treba zalagati, ne stranači i ne nacionalistički. Lijepo je rečeno “BiH ni srpska ni hrvatska ni muslimanska…” ali nažalost Dejtonski ustav kaže tri konstitutivna naroda i ostali – mišljenja je Divjak.

Divjak je kazao da su svi “veliki heroji nastali iz porodice, kao i velike kukavice poput Ratka Mladića”.

– Ne prihvatajući ideje da je u svom toru najbolje. Lazarevska je napisala “U našem toru jako smrdi, ali nam je toplo…”. Reakcije prije dva dana i reakcije koje će biti za sedam dana pokazuje da ljudi u BiH nisu svjesni reakcija protiv zvaničnih presuda, bez obzira jesu li izrečene u Hagu protiv zbog ratnih zločina ili ovdje zbog kriminala. Nisu svjesni da je to u korist svih građana BiH, a ne jednog naroda. Niko nije u Hagu rekao da je presuda protiv cijelog srpskog naroda, već je presuda jednom čovjeku – smatra Jovan Divjak.

General Divjak je ispričao da je nedavno gledao jednu anketu sa pitanjem “šta je za vas BiH”.

– Ukupno 44 posto je odgovorila “BiH je moja ljubav, moja država, moja budućnost.” Stvara se atmosfera da Republika Srpska nema svoje mjesto u BiH, da je njima ljepše preko Drine. Tu atmosferu stvaraju susjedi, a podržava međunarodna zajednica – izjavio je Divjak i dodao da dva kilometra od Sarajeva, u RS, uče djecu da je srpska vojska branila državu od ustaša i mudžahedina i o NATO bombardovanju. S druge strane se s pravom govori u genocidu, s pravom se govori o ratnim zločinima.

– Ratna atmosfera je prenijeta na djecu koji nemaju pojma o ratu. Postoji matrica o ratu da smo gubitnici. Pobijeđena je ideja Velike Srbije i Velike Hrvatske. Pobijeđena je činjenica da je proglašen ratnim zločincem i Karadžić i Mladić, tu su i Plavšić i Krajišnik i svi oni koji su odgovorni za dešavanja od 1991. godine. do 1995.

Divjak je kazao da ga je iznenadila izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nakon presude Ratku Mladiću.

– Činilo mi se da Mektić drugačije gleda, iznenadila me njegova izjava. Ivanićeva izjava mi nije iznenađujuća. Vučić nije preuzeo ništa po pitanju Dodikovih izjava.

Dan državnosti nažalost uvijek prođe u sjeni podjela… Kako se treba odnositi prema državnim praznicima i kakvu sliku bh. politički vrh šalje sa nesinhronizovanim izjavama? Ove godine čini se i bez Dragana Čovića – predsjedavajućeg Predsjedništva BiH?

– Čovićev stav je pomalo čudan, ali ni to nije problem, iako je problem. Pravi problem je što je taj dan, koji je najznačaniji u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne, ne slave svi dijelovi BiH. U RS-u se potpuno ignoriše, a i dio tzv. Herceg-Bosne isto tako. Jedan bh. dio obilježava Dan državnosti BiH. BiH je naša jedna i jedina, ali nema jedinstvenog stava za nju. Bosnaci i Hercegovci nemaju rezervnu domovinu – poručio je Divjak.

Related posts