General Ćuskić oslobođen optužbi za tragediju iz 1998.

Općinski sud u Cazinu oslobodio je jučer Fikreta Ćuskića, brigadnog generala Armije RBiH, odgovornosti za tragediju iz 1998. godine, u kojoj su u eksploziji vojnog skladišta u Vrelu kod Cazina poginula tri, a teže i lakše povrijeđeno 16 vojnika Petog korpusa Armije RBiH.

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer Asim Crnalić, advokat generala Ćuskića.

Riječ je o sudskom procesu dugom skoro osam godina. Crnalić nam je pojasnio da je Ćuskić i ranije bio oslobođen optužbi, ali je Kantonalni sud u Cazinu ukidao presudu i sve vraćao na početak.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Ćuskića 11. juna 2009. godine.

Prema optužnici, Ćuskić se teretio da je 23. jula 1998. kao komandant Petog korpusa naredio izmještanje komandi i materijalno-tehničkih sredstava s lokacije Varoška Rijeka, “iako je bio svjestan da skladišta nisu kvalitetno zaštićena”, te nije poduzeo mjere za čuvanje života i zdravlja ljudi.

No, te je navode Sud osporio nakon osam godina sudskog procesa.

Osim njega, Općinski sud u Cazinu oslobodio je i Šefika Veladžića, bivšeg ministra za boračka pitanja USK, te tadašnja vojna lica Senada Kaukovića i Refika Kajtezovića.

Oni su bili optuženi za krivično djelo nepoduzimanja mjera zaštite vojne jedinice.

 

Tada su poginuli vojnici Elvedin Havić, Safet Begović i Mujo Ičanović, teške i po život opasne povrede zadobili su vojnici Hasan Mujagić, Omer Porić, Edvin Dizdarević, Samir Gračanin, Mufid Jagundžija, Denijal Imširević, Ibrahim Omeragić i Zarif Dizdarević.

Lakše su ranjeni Nihad Đulić, Senahid Kamić, Kašmir Husečić, Admir Bajramović, Senad Serdarević, Emir Hrnjčić, Samir Džino i Admir Dizdarević.

Izvor: General Ćuskić oslobođen optužbi za tragediju iz 1998.

Related posts