Galaxy Z Flip je novi Samsungov preklopni smartphone

Pored nove Galaxy S20 serije smartphonea, kompanija Samsung je na svom događaju Unpacked u San Franciscu, a livestreamom i u Londonu gdje se nalazi novinar portala Klix.ba, predstavila novi preklopni (savitljivi) mobitel pod nazivom Galaxy Z Flip.Novi Galaxy Z Flip ima važan zadatak, a to je da promijeni način na koji korisnici doživljavaju mobilne uređaje. Njegov dizajn je jedinstven i moderan, posebno namijenjen onima koji žele istaknuti svoj stil i originalnost.

Ono što je u fokusu kada je riječ o novom Galaxyju Z Flip jeste njegov 6,7-inčni Infinity Flex ekran izrađen od inovativnog i savitljivog Ultra Thin (UTG) stakla koje mu uz gotovo nevidljivu Hideaway Hinge šarku omogućava da se preklopi tako da uređaj bude tako kompaktan da može lako stati u dlan, a tako i u džep. Suprotno tome, kada se mobitel otvori, čuje se prepoznatljiv zvuk. a korisniku je ponovo na raspolaganju veliki 6,7-inčni ekran. Iz Samsunga kažu da je pomenuta šarka remek-djelo inžinjerstva zahvaljujući čijem je CAM mehanizmu otvaranje i zatvaranje uređaja jednostavno, sigurno i lako.

U slučaju kada se Galaxy Z Flip otvori, može sam stajati i koristiti se pod različitim uglovima poput laptopa, a jedna od prednosti je šira slika pri pravljenju selfija što je korisno za društvene mreže. Takozvani Flex mod, koji je razvijen u saradnji s Googleom, omogućava dijeljenje ekrana na dva veličine 4 inča, tako da je moguće pregledati fotografije na jednoj polovini, dok druga služi za upravljanje njima. Također,ovaj mod će biti veoma koristan i za korištenje videoserisa YouTube jer će korisnici moći na jednoj polovini ekrana gledati video, a na drugoj pretraživati drugi sadržaj, komentarisati i slično. Novost je i Multi-Window Tray, multiaktivni prozor koji omogućava multitasking, odnosno korištenje više aplikacija odjednom, dovoljno ih je samo obilježiti, odnosno označiti.

Korisnici će na malom ekranu koji se nalazi na vanjskoj strani uređaja moći vidjeti informacije poput vremena i datuma, provjeriti notifikacije, pročitati poruke, pa čak i odgovoriti na poziv.

Kada je riječ o tehničkim specifikacijama, Galaxy Z Flip ima glavni 6,7-inčni FHD+ Dynamic AMOLED Infinity Flex ekran formata 21,9:9 (425ppi) i rezolucije 2.636×1.080 piksela, drugi vanjski 1,1-inčni Super AMOLED ekran rezolucije 300×112 piksela (303ppi), stražnju široku kameru od 12 MP (f1.8) s optičkom stabilizacijom slike, autofokusiranjem, digitalnim 8x zumiranjem, snimanjem u HDR10+ kvaliteti te ultraširoku kameru od 12 MP (f2.2). Onima koji često objavljuju sadržaj na društvenim mrežama svidjet će se to što kamera snima video u formatu 16:9, a pri tome mobitel ne treba držati u ruci niti koristiti stativ, dovoljno ga je samo spustiti na ravnu površinu. Jednostavno, lako, učinkovito. Također, kamera može snimati video u 4K rezoluciji, a posjeduje Live Focus te Super Steady funkciju za maksimalan kvalitet i stabilnost. Naprijed je selfie kamera od 10 MP (f2.4) centirana u ravni ekrana koja ne ugrožava uživanje u gledanju različitih multimedijalnih sadržaja. Također, Galaxy Z Flip je dobio 8 GB RAM-a, 256 GB interne memorije i bateriju od 3.300 mAh koja podržava brzo i bežično punjenje.

Recimo i da uređaj koristi operativni sistem Android 10.

Govoreći o biometrijskim metodama zaštite, treba spomenuti senzor za otisak prsta koji je integrisan u ekran, a korisnici mogu odabrati i otključavanje prepoznavanjem lica putem prednje kamere, koje funkcioniše kada je smartphone otvoren.

Samsung Galaxy Flip Z na tržište stiže 14. februara, bit će dostupan u ljubičastoj i crnoj, a nešto kasnije i u zlatnoj boji na odabranim tržištima. Cijena iznosi 1.380 dolara.

Related posts