Fotografije iz svemira otkrivaju drastičan pad zagađenja u Kini zbog koronavirusa

Satelitske fotografije pokazuju drastičan pad zagađenja nad Kinom nakon što je epidemija koronavirusa prouzrokovala pad industrije i smanjenje putovanja.Američka svemirska agencija (NASA) saopćila je da se ova promjena djelomično odnosi na ekonomsko usporavanje uzrokovano naporima koji su bili usmjereni na suzbijanju virusa, piše Independent.co.uk.

Fotografije NASA-e prikazuju kako su se nivoi dušikovog dioksida, toksičnog plina iz vozila, elektrana i fabrika spustili nakon masovne izolacije uzrokovane koronavirusom, a u poređenju s ranijim periodom.

Naučnici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih plinova u samo dvije sedmice sredinom februara.
Zatvaranje fabrika u Kini i zahtijevanje od ljudi da se zatvore u kuće doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva – ključnog uzroka klimatske krize – u najvećem svjetskom proizvođaču stakleničkih plinova.

Kina, gdje je započela epidemija, ima gotovo 80.000 slučajeva koronavirusa, što je daleko najveći broj nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a umrlo je gotovo 2.900.
Mape NASA-e upoređuju nivo zagađenja između prve tri sedmice u godini i 10-25 februara.

Naučnici svemirske agencije rekli su da je pad zagađenja prvo uočen u blizini Wuhana, izvora epidemije, ali da se na kraju proširio i po cijeloj zemlji.

“Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako širokom području zbog određenog događaja”, rekao je Fei Liu, istraživač kvaliteta vazduha u centru za svemirske letove Goddard u NASA-i.

Ona je navela kako je zapažen pad nivoa dušikovog dioksida tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je rekla također da je smanjenje bilo postepeno.

Izvor: Klix.ba

Related posts