FOTO: ZASTUPNICI TRAŽE VANREDNU SJEDNICU I TVRDE: NA BUDŽETU USK 750 NOVOUPOSLENIH U SAMO 10 MJESECI - EVO SPISKA!

Na adresu USKinfo.ba portala stiglo je saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije USK-a, koje prenosimo u cjelosti:

Kantonalni zastupnici traže vanrednu sjednicu: Na budžetu USK 750 novouposlenih u samo 10 mjeseci

Zastupnici Stranke demokratske akcije, zajedno za zastupnicima Demokratske fronte i POMAK-a, uputili su danas zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK Razimu Halkiću zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona na temu zapošljavanja u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Unsko-sanski kanton u 2019. godini.

Potpisnici zahtjeva navode da je, odgovarajući na zastupničko pitanje Zikrije Durakovića, Porezna uprava FBiH-Kantonalni ured Bihać dostavila zastupnicima informaciju o broju novouposlenih lica u prvih 10 mjeseci tekuće godine u kantonalne organe uprave i institucije čiji je osnivač Unsko-sanski kanton. U informaciji se navodi da je u navedenom periodu radno angažirano ukupno 750 lica, od čega su 523 prijave na obrascu JS 3100 (broj prijavljenih radnika, odnosno zasnovanih radnih odnosa), a 227 prijava na obrascu JS 3120 (registrirani ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa).

„I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih 10 godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Pored toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih. Kod raspisivanja jednog broja konkursa nisu ispoštovane zakonske procedure i podzakonski akti koji predviđaju dostavljanje uvjerenja o nekažnjavanju“, stoji u zahtjevu.

Šef kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić smatra da ovi podaci trebaju biti predmet ozbiljne rasprave. „Prostom matematikom mi dolazimo do podatka da Vlada USK na budžet dovodi 2,5 osobe dnevno. Na sjednici očekujemo da nam direktor Unsko-sanskih šuma iz A-SDA objasni kako je, uprkos financijskim problemima preduzeća, uspio naći novac za plate 262 novouposlena. Isto tako, želimo pitati direktora Kantonalne bolnice iz SDP-a na kojim radnim mjestima nalazi se 58 osoba koje su zasnovale radni odnos u bolnici, iako svi znamo da se naš kanton suočava s manjkom medicinskog kadra. Javnost treba da dobije informaciju o tome koliko novouposlenih u javnim preduzećima i ustanovama posjeduje diplome škola Admira Hadžipašića, koliko je među njima stranačkih aktivista, rodbine zastupnika i visokih funkcionera vladajućih stranaka. Prije nekoliko dana premijer je ustvrdio da podaci Poreske uprave nisu istiniti, pa i on će imati priliku da odgovori na naša pitanja. Također, SDA će predložiti neke mjere da se ovakav način zapošljavanja obustavi, poput poništavanja konkursa koje su u toku, te moratorija na zapošljavanje“, rekao je Musić.

Izvor:uskinfo.ba

Related posts