Facebook ugasio stranice desničarskih portala Direktno i Dnevno

Facebook je ugasio službene stranice desničarskih portala Dnevno.hr i Direktno.hr na ovoj popularnoj društvenoj mreži, navodno nakon njihova izvještavanja o osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, i to nekoliko sati poslije komemoracije u Lisinskom.

To su ubrzo objavili i ovi portali.

Dnevno.hr gašenje svoje stranice na Facebooku smatra ograničavanjem slobode govora i pita se “Kome smeta istina?”, dok Direktno.hr konstatuje da je “Facebook stranica portala ugašena nakon izvještavanja o komemoraciji i misi za generala Praljka”.

Smatraju da su o komemoraciji Praljku izvještavali “prema pravilima struke”, ali da ih je “netko zbog toga prijavio i stranica je maknuta”.

Riječ je o najnovijim primjerima gašenja i blokiranja privatnih profila i stranica medija na Facebooku, što se u značajnom broju događa od 29. novembra i haške presude Slobodanu Praljku za ratni zločin te njegovog samoubistva.

Među prvima se javio Ivo Lučić, čovjek koji se posljednjih dana na HRT poziva kao istoričar, iako je puno poznatiji kao visokopozicionirani vojni obavještajac u Herceg-Bosni i general HVO-a.

On se požalio da su mu izbrisali objavu, a za sve je, kako to obično biva kod širenja masovne histerije, optužio neke nepoznate ljude koji vrebaju iz pozadine.

Željka Markić pisala Plenkoviću i zatražila da se obračuna s Facebookom.

Desno-klerikalna zadruga “U ime obitelji Željke Markić” – čiji je portal Narod.hr takođe bio blokiran – oglasila se, pak, i otvorenim pismom vladi, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da zatraži “od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”.

Blokiranje profila zbog Praljka izazvalo je i razne teorije zavjere.

Iako zasad od strane Facebooka nema službenog očitovanja, upućeni ističu da ova društvena mreža zabranjuje promovisanje suicida kao i osuđenih kriminalaca, što bi moglo biti objašnjenje za masovno blokiranje i brisanje profila i stranica na kojima se veliča Praljka.

(NN/index.hr)

Related posts