Facebook i Twitter suspendovali sporne naloge iz Rusije i Irana

Facebook i Twitter saopštili su da su suspendovali ili uklonili naloge povezane sa Iranom i Rusijom zbog “neautentičnog” ili “manipulativnog” ponašanja.
Za više od 650 stranica i grupa na Facebook rečeno je da su “obmanjujuće”, saopštio je osnivač ove društvene mreže Mark Zuckerberg.

Twitterje suspendovao 284 naloga koji su bili povezani sa Iranom, prenio je BBC.

Akcija je uslijedila dan nakon što je Microsoft objavio da je spriječio ruske cyber-napade na američke konzervativne grupe.

Facebook je objavio da je istraga trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki nalozi sa “neautentičnim ponašanjem” povezanim sa kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije.

“Zabranjujemo ovakvo ponašanje zato što želimo da ljudi budu u mogućnosti da vjeruju vezama koje prave”, saopštila je kompanija.

Društvena mreža je dodala da istraga još traje i da su meta kampanje bili korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Britaniji i SAD.

Društvene mreže stupile su u akciju na osnovu dojave od bezbjednosne kompanije koja je otkrila brojne naloge koji promovišu iransku propagandu.

Facebook je potom, kako se navodi, utvrdio vezu tih naloga, uključujući 76 stranica na Instagramu, sa iranskim državnim medijima.

Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. godine i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, saopštio je Facebook.

Ostali nalozi, koje su vlasti SAD ranije dovele u vezu sa ruskim vojnim obavještajnim službama, takođe su uklonjeni.

Facebook je saopštio da je podijelio svoja saznanja sa vlastima SAD i Britanije.

Related posts