Evo koliko košta izrada iPhonea od 2.500 KM

Apple je nedavno predstavio čak tri nova pametna telefona, od kojih su dva perverzno skupa. Cijena modela XS Max iznosit će tako i do 2.500 KM, a iznos potreban za njegovu izradu mogao bi vas iznenaditi.

TechInsights, kompanija iz Ottawe, rastavila je iPhone Max na dijelove te izračunala kako cijena njegove izrade iznosi oko 440 dolara (oko 750 KM), prenosi Metro.

Najskuplji dio novog Appleovog pametnog telefona je display, čija je cijena 80 dolara (oko 135 KM), dok je sličan display prošlogodišnje iPhone desetke koštao 77 dolara. Relativno malo povećanje u cijeni uprkos malo većem ekranu Apple je postigao tako što je maknuo neke komponente sa svog takozvanog 3D Touch sustava, kao što je tipka Home.

“Kad se sve zbroji, ono što su izvadili košta oko 10 dolara pa bi ova procjena od 80 dolara bila oko 90”, rekao je za Reuters Al Cowsky, koji nadgleda analizu troškova u TechInsightsu.

Apple je odbio komentarisati studiju.

Bob O’Donnell iz TECHnalysis Researcha kaže kako je Apple donio dobru odluku. “Za određenu grupu ljudi, cijela stvar vrti se oko ekrana. On pokreće čitavo iskustvo i zbog njega su ljudi uzbuđeni”, kaže.

Drugi troškovi koji su se povećali su procesor i čipovi, prvenstveno zbog korištenja nove tehnologije Intela i tajvanskog partnera Semiconductor Manufacturing Co Ltd koja bi trebala poboljšati performanse istovremeno koristeći jednako prostora.

Apple je nove telefone iPhone XS i XS Max nazvao najizdržljivijima ikad, kazavši da imaju “najizdržljivije staklo ikad u pametnom telefonu”. No nažalost, i dalje se odmah raspadnu gotovo u trenu kad padnu na beton, sudeći prema testu koji je proveo SquareTrade.

To će za vlasnike biti još jedan problem, s obzirom na to da popravak displaya košta oko 430 dolara (oko 720 KM). U testu su oba telefona bacili s dva metra visine na pločnik i oba su se odmah razbila. Doduše, oba telefona “preživjela” su potpuno uranjanje u vodu.

Related posts