Erdogan se vratio u AKP: Turska “nema o čemu razgovarati” s EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u utorak da njegova zemlja “nema o čemu razgovarati” s Evropskom unijom ukoliko ovaj blok ne otvori nova “poglavlja” u pregovorima za ulazak Turske u EU.

Ove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je iz EU poručeno da Turska mora pokazati jasnije signale da planira ispuniti kriterije za pristup u područjima kao što su ljudska prava i vladavina zakona, javlja AP.

– Nemate drugog izbora osim otvoriti poglavlja… Ukoliko to ne uradite, onda zbogom! – rekao je Erdogan.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo prije tri decenije, a pregovori su počeli 2005. godine. Međutim, napredak je spor i samo je jedno poglavlje pregovora zatvoreno, i to ono o nauci i istraživanjima.

Erdogan je također kazao da bi Turska mogla organizirati referendum o tome da li će nastaviti s naporima za učlanjenje u EU.

Turski predsjednik u utorak se ponovo priključio vladajućoj stranci čiji je suosnivač.

Većina ustavnih promjena neće stupiti na snagu prije izbora u novembru 2019. godine. Međutim, amandman koji poništava obavezu da predsjednik ne pripada nijednoj stranci na snagu stupa odmah, što omogućava predsjedniku Erdoganu da se vrati u AKP, izvještava Associated Press.

Očekuje se da će stranka Erdogana ponovo izabrati za svog čelnika na vanrednom kongresu 21. maja.

Erdogan je simbolično potpisao zahtjev za članstvo u sjedištu AKP-a, uz suze nekih od članova stranke. Erdogan je također viđen kako briše oči maramicom.

– Danas se vraćam svom domu, svojoj ljubavi, svojoj strasti. Ova čežnja se završava nakon 979 dana – kazao je Erdogan.

Related posts