Erdoan: Granice ka Evropi su otvorene

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je izjavio da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante, dok se hiljade izbjeglica okupljaju na granici s Grčkom.

To je prva Erdoanova izjava otkako su 33 turska vojnika u četvrtak poginula u zračnom napadu u Idlibu, nakon čega je više turskih zvaničnika reklo da Turska više neće sprečavati izbjeglice koje žele da stignu u Evropu. 

– Nećemo zatvoriti kapije izbjeglicama – rekao je turski lider.

Prema njegovim riječima, EU mora održati obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbjeglicama nego i finansijski. Ankara tvrdi da EU ne poštuje taj sporazum, sklopljen 2016. 

Erdoan je izjavio da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

On je rekao da je poslije njegove najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu s Grčkom i da će taj broj rasti.

– Nećemo zatvoriti vrata izbjeglicama. Evropska unija mora ispunjavati obećanja – kazao je Erdoan u govoru u Istanbulu.

Kako navode agencije, Grčka Erdoanovu odluku da otvori granice nakon pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao namjeran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje.

Na granici Turske i Grčke drugi dan zaredom grčki policajci su upotrijebili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem. Grčke vlasti pokušavaju da spriječe ulazak migranata koji su pohrlili na granicu nakon najave Erdoana da će im otvoriti put ka EU. Turska se sporazumom s Evropskom unijom iz 2016. godine saglasila da zaustavi migrantski val ka Evropi u zamjenu za finansijsku pomoć.

Izvor: Avaz.ba

Related posts