Ekstenzije za Chrome će uskoro postati sigurnije

S obzirom na to da sve više ljudi “živi” na vebu, pretraživači su postali i kapije ali i bitne tačke ranjivosti.

Kao jedna od glavnih kapija, Google Chrome pretraživač ima još veću odgovornost da obezbijedi sigurnost korisnika.

A zbog svog sistema Chrome ekstenzija, ta obaveza ide mnogo dalje od pukog jezgra browsera. Sa verzijom 30 i budućim objavama, Google će osigurati da ekstenzije ne ugroze privatnost i sigurnost korisnika, čime bi se poljuljao kredibilitet Google-a.

Veb ekstenzije pružaju puno puno više, izvan mogućnosti koje pretraživači nude. Već neko vrijeme, novi “ratovi” između pretraživača se vrte oko ekstenzija i njihove ekskluzivne dostupnosti samo na jednom pretraživaču.

Međutim, ovih dana su ekstenzije postale i odgovornost, ostavljajući vrata otvorena hakerima i zlonamjernim programima.

Google već nekoliko mjeseci pooštrava pravila za Chrome ekstenzije, a objavio je da više neće biti dozvoljeno instaliranje ekstenzija izvan Chrome veb prodavnice. Odluka je svakako bila dobra, ali je nekoliko sumnjivih i očigledno zlonamernih ekstenzija i dalje ostalo u Store-u. Zbog toga je Google odlučio da proces odobravanja ekstenzija načini strožim.

Google više neće dozvoljavati Chrome ekstenzije koje koriste nejasne kodove u svom Web Store-u, počevši od danas. To važi i za sam ekstenzioni kod, kao i za bilo koji kod koji može da koristi ili preuzima podatke sa eksternih servera.

Kompaniji Google je jasno da će promjene biti neugodne za programere, ali bi to moglo biti i dobra stvar. Ozbiljni developeri ekstenzija će željeti da zaštite svoje korisnike isto onoliko koliko to čini i Google.

(NN/benchmark)

Related posts