Džaferović: Komentari zastpunika o Wigemarku izlaze iz okvira uljudnog ponašanja, sramota

Set izmjena zakona o akcizama spada među obavezne tačke dnevnog reda i nije ih moguće skinuti s dnevnog reda, pojasnio je zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović.

Prema njegovim riječima, dnevni red je utvrđen i nakon završetka pauze će se razmatrati prva od predloženih tačaka, a svako drugo ponašanje bilo bi suprotno Poslovniku, kao i Kodeksu o ponašanju.

– Zatupnici trebaju poštovati Kolegij i predsjedavajuću Doma jer je to jedini način kako izaći iz ove situacije – kazao je Džaferović.

Džaferović smatra kako komentari pojedinih zastupnika o lobiranju šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka izlaze izvan okvira uljudnog i korektnog ponašanja članova Parlamenta.

– Sramota je da se vrijeđaju predstavnici međunarodne zajednice koji ne lobiraju nego nastoje pomoći BiH. Svima je jasno da je set zakona potreban BiH. Znam da to može utjecati i na cijene naftnih derivata, ali svjesni smo da se to mora uraditi ukoliko želimo snažan zamah u cestogradnji i ukupnoj ekonomiji u BiH – stav je Džaferovića.

Interes države i svih njenih građana je gradnja cesta i deblokada značajnih sredstava za cestogradnju, kazao je Džaferović, napominjući kako protivljenje donošenju ovih zakona predstavlja kratkoročno dodvoravanje građanima BiH.

Na upit novinara o spekulacijama kako se priprema inicijativa za njegovu kao i za smjenu predsjedavajuće Borjane Krišto kazao je da svako ima pravo podnositi inicijative, a o njima će se zastupnici određivati.

U obraćanju medijima Džaferović se osvrnuo i na današnji sastanak čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, ističući da “gdje god se sastaju dvojica, a nema trećeg, to može biti problematično”.

– Poruke koje su do sada slali s tih sastanaka jesu problematične, ali današnji susret ne mogu komentirati jer sam posvećen sjednici Zastupničkog doma. Trebamo razgovarati u bh. institucijama i na nivou parlamentarnih stranaka onako kako smo potpisali izjavu o ubrzanom evropskom putu – zaključio je Džaferović.

Related posts