Drago i Admir donijeli u BiH bronzu sa Balkanske informatičke olimpijade

Drago Šmitran (18), koji je završio Tehničku školu u Bosanskoj Gradiški, na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Temišvaru u Rumuniji je, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, osvojio bronzanu medalju.

Šmitran je učestvovao u takmičenju za seniore s još troje predstavnika BiH, među oko 50 najboljih progamera s Balkana. U juniorskoj konkurenciji od četvero takmičara iz BiH bronzu je osvojio i Admir Zatega.

-Naravno da sam ponosan što predstavljam BiH na svjetskim takmičenjima i drago mi je što imam tu čast – rekao je Šmitran ekipi Anadolu Agency (AA).

Objašnjavajući svoj put do Rumunije, Šmitran je rekao da države obično dobijaju poziv da na takmičenje pošalju najčešće po četiri učesnika, a da su kvalifikacije različite od države do države. U BiH je kvalifikaciono državno prvenstvo pri čemu prva dva takmičara, te peti i šesti putuju na balkanijadu, a prvih četvoro takmičara na svjetsko takmičenje iz informatike.

-Na državnom prvenstvu bio sam drugi pa sam se kvalifikovao na oba takmičenja. Pošto sam osvojio bronzanu medalju što mi je bio i cilj na tom takmičenju zadovoljan sam kako sam prošao. Očekivanja su ista i kada je svjetsko takmičenje u pitanju, ali vidjećemo kako ću proći, uspjeh je i što sam se plasirao na takmičenje jer nisam dugo vježbao – rekao je Šmitran.

Međunarodna, svjetska, informatička olimpijada održava se od 1. do 8. septembra u Japanu u gradiću blizu Tokija. Kada su u pitanju pripreme objasnio je da je vježbao zadatke s državnih takmičenja iz okruženja i drugih zemalja, na primjer Amerike.

-Većinom se znamo, pa nekad vježbamo i zajedno što dosta pomogne, jer dosta napredujemo takmičeći se jedni protiv drugih – rekao je on.

Dodao je da je da takmičari balkanskoj i svjetskoj olimpijadi rade tokom dva dana po tri zadatka.

-Oni su tipa da se nađe najkraće rastojanje između dva grada ako su nam dati neki putevi i na osnovu toga koliko se brzo izvršava rješenje koje iskodiramo dobijamo određeni broj bodova, sabira se – objasnio je Šmitran.

Slaže se s ocjenama da je IT sektor budućnost i planira se baviti nekom profesijom unutar tog sekora. Prvi sljedeći korak u tome mu je upisivanje banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta.

-Vidjeću čime tačno, ali eto za početak to su takmičenja iz programiranja, planiram naučiti programirati aplikacije te se zaposliti, a kasnije, vidjeću, postoji mašinsko učenje, vještačka inteligencija, počeo sam se baviti i time, pa nadam se da ću uspjeti – rekao je on.

Govoreći o domaćim snagama u IT sektoru, rekao je da bh. takmičari nisu još na vrhu svjetskih takmičenja, ali da se rezultati popravljaju. Žao mu je što učenici nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima za takmičenja, naročito u osnovnim školama, pa se nada da će u budućnosti više mlađih učenika pokušati ostvariti uspjehe u ovoj oblasti.

-Ono što se uči u školi većinom služi kao neka baza, da se uvede učenik u svijet programiranja, a sve što se kasnije dešava je tako što učenik sam radi kod kuće i zanima se time – rekao je na osnovu ličnog iskustva Šmitran.

Tokom srednje škole imao je pomoć profesora Radovana Marjanovića koji mu je davao zadatke sa regionalnih, republičkih i državnih takmičenja.

-Ima i dosta resursa i sajtova na internetu gdje se mogu pitati učenici koji se takođe takmiče, iz drugih zemalja – rekao je on i dodao da je znanje engleskog jezika veoma bitno za uspjeh.

Prošle godine učestvovao je na programerskom takmičenju koje je održano u ruskom Kazanju, odnosno gradiću Innopolisu gdje je otputovao zahvaljujući prolasku kroz dvije kvalifikacione runde kao najbolji takmičar iz BiH. Putovanje na takmičenje platili su mu Opština Gradiška i škola koju je pohađao, a zahvaljujući učešću na tom takmičenju dobio je ponudu da se besplatno školuje, a osim pokrivenih troškova školovanja imao bi i 100 evra mjesečnog džeparca. Ipak, odlučio je da školovanje nastavi na banjalučkom fakultetu.

Na pitanje kako da roditelji pronađu balans između interesovanja djece za IT sektor i prevelikog korištenja računara objasio je da se prilikom rada na kompjuteru, internetu, sa par klikova lako zavši na nekom zabavnom video, odnosno lako se ovlači pažnja.

-Najbolje da što ranije djeca počnu da programiraju, ali da nađu balans da im je to zanimljivo, a ne da to dožive kao posao. Bitno je da rade ono što vole, da prave projekte, igrice, da se zanimaju, a kasnije nek igraju i igrice da se opuste – savjetovao je Šmitran.

Related posts