Nović: Vlast u BiH nema rješenje za migrantsku krizu

Šef Kluba delegata Srba u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović istakao je da vlast na nivou BiH nema rješenje za migrantsku krizu niti sarađuje sa ostalima u BiH.

Nović smatra da su ilegalne migracije u prvom redu bezbjednosno pitanje i da mogu prerasti u daleko ozbiljnije probleme nego što bilo ko može pretpostaviti.

“Stiče se utisak da ni Evropu nije puno briga za to što se u BiH događa. Nisam siguran da nekim čak i ne odgovara da BiH bude stjecište kampova neidentifikovanih bezbjednosno sumnjivih osoba”, rekao je Nović za “Glas Srpske”.

Govoreći o radu vlasti na nivou BiH, Nović je naglasio da je riječ o vlasti koja nema gotovo ničim da se pohvali, a već dvije godine nema koalicionu sposobnost da donosi zakone.

“U izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH na nekoliko mjesta jasno je rečeno šta sve nije koalicija na nivou BiH uradila, od reforme javne uprave, reformskih zakona, rada na poboljšanju pravosuđa i suzbijanju korupcije, što dovoljno govori o njihovom radu”, naveo je Nović.

On je dodao da je takvo stanje upozorenje strancima koji su, kako je naveo, i prije prošlih izbora dogovorili ko će činiti tu vlast.

“Smatrali su da će doći do procvata BiH samo ako se eliminiše SNSD, ali od procvata nema ništa, dok je BiH otišla u sasvim drugom pravcu”, rekao je Nović.

Prema njegovim riječima, prosto je nezamislivo da u toku ove godine iz Savjeta ministara nije došao nijedan cjelovit reformski zakon, što dovoljno govori da je Savjet ministara potpuno razbijen.

Nović je rekao da je jedan od dokaza da u BiH ne funkcionioše gotovo ništa i to što BiH nema nikakav nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA).

“Isključivo odgovornost za to snosi SDS i njemu bliske koalicione stranke SDA i drugi, koji su u Predstavničkom domu nelegalno i nelegitimno smijenili jednog člana iz najjače opozicione stranke SNSD-a, kojoj po zakonu pripada mjesto predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, i izabrali iz vladajuće stranke svog čovjeka za tu komisiju”, istakao je Nović.

On je dodao da je zaključak Predstavničkog doma – kojim je naloženo da bude formiran tim od predstavnika OBA, Agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva BiH i Centralne izborne komisije, koji bi vršio monitoring na predstojećim izborima – nezakonit, neustavan i nedemokratski.

“Oni mogu sprečavati probleme, fizičko onemogućavanje izbora ili dostavljati operativne informacije, ali njihovo prisustvo tamo gdje su birališta značilo bi klasičan sistem policijsko-tužilačke države. To nigdje u svijetu nije zabilježeno”, rekao je Nović.

Related posts