Dragan Lukač: Magistralne ceste mora kontrolirati Federalna policija

Vožnja neprilagođena uslovima na putu, preticanje, alkoholizirano stanje vozača, upotreba mobitela, nevezivanje, samo su neki od uzroka saobraćajnih nezgoda i nesreća na bh. magistralnim cestama koje odnose ljudske živote ili uzrokuju trajni invaliditet. Samo u proteklom periodu, tačnije od 10. do 17. novembra registrirana je 461 saobraćajna nesreća/nezgoda, četvero mrtvih na cestama.

Bilo je 16 osoba sa teškim i 68 sa lakšim tjelesnim povredama. Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije i dalje stoji pri inicijativi ove institucije, koja je pokrenuta još prošle godine, da kontrola nad magistralnim cestama pređe u nadležnost Federalne policije, ali dodaje da još nema ništa od realizacije.

Inače, magistralne ceste kontroliraju kantonalni MUP-ovi.

-Sve je još uvijek na nivou inicijative. Napravljen je projekat i studija izvodljivosti, ali ništa dalje u smislu usvajanja svega toga od samih nadležnih organa. Dakle, mora se ići na izmjenu Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH da bi se dalo u nadležnost Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.Treba to da se nađe na Vladi FBiH, zatim u Parlamentu. Ne znam, valjda se čekaju bolja vremena – govori nam Lukač.

Dodaje kako očigledno postoje prioritetnije stvari, poput Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Uprkos svemu apsolutno stojim pri tome da magistralne ceste moraju preći u nadležnost Federalne policije. Droga, organizirani kriminal, sve je to na točkovima, u pokretu tako da to ima svoje višestruko značenje. Dakle nije tu samo riječ o saobraćaju. Isto je i sa autoputem – ukazuje Lukač.

Iako je u našoj zemlji na snazi novi Zakon o saobraćaju koji propisuje rigoroznije kazne od prethodnog, a koje iznose i do 1.000 KM, Lukač kaže da zakon sam po sebi nije dovoljan.

-Zadovoljan sam novim Zakonom o saobraćaju. I te visine kazni utječu na vozače jer treba izvaditi tih 500 KM ili 800 KM iz džepa za neki prekršaj. Međutim, nije zakon sam po sebi dovoljan. Trebaju i druge pretpostavke stvoriti da se sve to skupa odrazi u pozitivnom smislu na ukupno stanje kada je riječ o saobraćaju, sigurnost saobraćaja – naglašava Lukač.

Podsjećanja radi, novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima cestama u Bosni i Hercegovini (ZOBS BiH) stupio je na snagu 15. februara 2017. godine. Između ostalog, novčana kazna od 400 KM do 1.000 KM, predviđena je za vozača koji na suvozačevom mjestu prevozi dijete mlađe od 12 godina. Ili, za vozače kod kojih se utvrdi da u krvi imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi. Zatim sa kaznom u rasponu od 400 KM do 1.000 KM kaznit će se vozači koji se na cesti kreću brzinom koja je viša od 30 kilometara od dozvoljene brzine. Ove kazne su i za one koji se u vožnji zateknu bez položenog vozačkog ispita…

Kazne od 100 KM do 300 KM predviđene su za one koji se u vožnji zateknu sa korištenjem mobilnog telefona, ili se ne vežu sigurnosnism pojasom…

Related posts