Dragan Čović najavio povlačenje: Dva kandidata za novog predsjednika HDZ-a BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović namjerava se povući sa te pozicije ukoliko na predstojećim izborima bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

Nagovijestio je tu mogućnost u utorak, kazavši medijima kako se „treba dogovoriti da članovi Predsjedništva BiH ne budu i predsjednici stranaka“. Na taj način bi se, pojasnio je, operativna politika prenijela na neke druge osobe, dok bi se članovi Predsjedništva BiH bavili vanjskom politikom.

Najavljena mogućnost povlačenja sa pozicije predsjednika HDZ-a BiH predstavljala je iznenađenje za širu javnost, ali ne i za upućene u dešavanja unutar te stranke. Zbog politike koju vodi, naročito kada su u pitanju izmjene izbornog zakonodavstva i Zakona o krivičnom postupku BiH, Čović je izgubio naklonost dijela međunarodne zajednice koji je ranije imao razumijevanje za njegove postupke. S obzirom da je ostao bez te podrške, povlačenje sa mjesta predsjednika HDZ-a BiH nametnulo se kao jedina mogućnost.

S obzirom da je Čovićevo prepuštanje pozicije stranačkog predsjednika postalo izgledno, čak neovisno o rezultatima oktobarskih izbora, unutar HDZ-a BiH je počela borba za njegovog nasljednika. Prema informacijama Faktora, među najizglednijim kandidatima za novog predsjednika HDZ-a BiH nije niti jedan od aktuelnih istaknutih zvaničnika te stranke.

Borba se vodi između dva kandidata. Jedan je Zoran Tomić, aktuelni rektor Sveučilišta u Mostaru te nekadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a BiH.

Zoran Tomić

Njegov jedini oponent je aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Dalibor Miloš, koji se nakon prošlih izbora spominjao kao mogući premijer Vlade HNK i koji uživa podršku međunarodne zajednice.

Dalibor Miloš

Naredni Sabor HDZ-a BiH, na kojem će se birati i predsjednik stranke, trebao bi biti održan na proljeće naredne godine.

Izvor: Faktor

Related posts