Dom naroda PFBiH usvojio rebalans budžeta FBiH

Delegat Damir Marjanović zatražio izjašnjenje Doma o njegovom amandmanu

Niti jedan od amandmana na rebalans budžete FBiH za ovu godinu nije prihvaćen, rečeno je na sjednici Doma naroda parlamenta FBiH.

Nakon što je Vlada FBiH odbila amandmane, delegati Elvedin Mušanović, Rasim Pajić, Senad Alić i Vibor Handžić odustali su od svojih amandmana.Delegat Damir Marjanović zatražio izjašnjenje Doma o njegovom amandmanu, a nakon glasanja konstantovano je da amandman nije prihvaćen jer nije dobio potrebnu većinu u Domu.     

Nakon što je odlučeno o amandmanima na glasanje je stavljen rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu.

Prema rezultatima glasanja za su glasali 32 delegata, njih 14 je bilo protiv, a 4 suzdržana.

Delegat Aner Žuljević (SDP) izrazio je sumnju u glasanje, pa je zatraženo pojedinačno izjašnjavanje delegata.

Nakon prozivke delegatu, zaključeno je da je ipak za glasalo 32 delegata.

U nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH potrebnu podršku dobio je i zaključak da će Vlada FBiH prilikom raspodjele sredstava nižim nivoima vlasti voditi računa o nerazvijenim kantonima i općinama. Za je glasao 41 delegat.

Zaključak da se osiguraju sredstva za „Merhamet“ nije dobio potrebnu podršku, a „Za“ je glasalo svega šest delegata.

Izjašnjavajući se o prijedlogu zakona o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu, na sjednici je saopćeno je da je Vlada FBiH odbila sve amandmane. Ipak za ovaj Zakon glasala su 34 delegata, jedan je bio protiv, a 15 nnjih je bilo suzdržano.

Nakon što su odbijeni amandmani, predložen je zaključak da Vlada FBiH prilikom raspodjele se sredstva za niže nivoe vlasti, posebno vodi računa o BPK i Posavskom kantonu, a zbog loše ejkonomske situacije, te da se prilikom raspodjele sredstava ovim kantonima u obzir uzimaju i drugi kriteriji osim broja stanovnika. Zaključak je prihvaćen jednoglasno.    

Zaključak o posebnoj pomoći Kantonu 10 dobio je potrebnu podršku Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Većinom glasova delegata također usvojen je i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela.

Izvor: Avaz.ba

Related posts