Dodik rekao da je Vučić "pobačaj", Mektić tvrdi da će mu "zabiti nož u rebra": Moj otac nije bosanski Srbin, on je Srbin. On je možda iz Bosne, ali on nije ničiji Srbin, nego je Srbin!

Čudni su odnosi Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Aleksandra Vučića, predsjednika susjedne Srbije.

Iako danas slovi da predsjednik manjeg bh. entiteta ima dobar odnos sa predsjednikom Srbije, upravo je Milorad Dodik Aleksandra Vučića nekada nazivao “političkim pobačajem”.

Dodik nekada Vučića nazivao “političkim pobačajem”

Podržavajući Borisa Tadića, na njegovim predizbornim skupovima, Milorad Dodik nije štedio uvreda Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Vučić je kasnije bio premijer, a sada je predsjednik Srbije, dok je Nikolić bio predsjednik Srbije prije nekadašnjeg stranačkog kolege, Aleksandra Vučića.

“Čuo sam neke ovdje u Beogradu, koji šalju takve poruke. Ali, izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure – pobačaji, pobačaji na izborima”, govorio je Milorad Dodik, aludirajući na Vučića i Tadića.

O tome je nedavno govorio i ministar sigurnosti u BiH, Dragan Mektić, koji je rekao:

“Sjetimo se šta je Dodik tokom predizborne kampanje Borisa Tadića, na mitingu u Beogradskoj areni, govorio protiv Aleksandra Vučića, da je politički pobačaj. Niko kao Milorad Dodik ne može dnevno mijenjati svoju politiku. On se nameće Vučiću. Nije mi jasno kako Dodik može sad Vučiću pogledati u oči nakon svega onoga što je govorio protiv njega, svog onog omalovažavanja pa i vrijeđanja na ličnoj osnovi”, rekao je početkom ove godine Dragan Mektić.

Mektić rekao da Dodik radi protiv Vučića

Ipak, Mektićeve optužbe su išle tako daleko da je za domaće i srbijanske medije rekao kako “Dodik radi protiv Vučića”.

“Kako može otvoriti glasački listić i reći da ga podržava. Na tako primitivan način. Dotle ide njegovo dodvoravanje i ponižavanje. Ubijeđen sam da će sutra opet biti spreman da zabije Vučiću nož u rebra. To on radi u svom političkom kontinuitetu”, rekao je nedavno Dragan Mektić.

Dodik priznao da na njega utiče Vučić

Iako je na početku intervjua za Federalnu televiziju Milorad Dodik istakao da će održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH samo ako ga podrži opozicija, Dodik je na pitanje da li je na njegovu odluku o povlačenju referenduma imao utjecaj predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovorio potvrdno.

“Na mene Srbija utječe i ja to priznajem. Ja sam vezan za Srbiju jer je to zemlja naroda kojem ja pripadam i ta vrsta utjecaja postoji”, rekao je Milorad Dodik.

Brojni domaći i regionalni mediji su pisali da su nakon referenduma koji je održan u RS-u “ohladili” odnosi između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Beogradski Blic je prije više od godinu dana pisao kako je Aleksandar Vučić bio ljut na Milorada Dodika zbog inaćenja i suprotstavljanja utjecajnom dijelu međunarodne zajednice.

Da li su, nakon referenduma u RS-u, ohladili odnosi između Vučića i Dodika?

Ipak, kako su tada rekli srbijanski politički analitičari, zarad strateških ciljeva, regionalne stabilnosti, ali i sopstvenog rejtinga, Vučić je progutao bijes koji je osjećao prema Dodiku nakon održanog refenduma.

“Pogledajmo referendumsku Bosnu, bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način”, rekao je tada Aleksandar Vučić.

Iako je Vučić savjetovao Dodika da odustane od referenduma, to se u konačnici nije dogodilo. Međutim, kada je došlo vrijeme da se spomenuti referendum dogodi, tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je kako je “Srbija u slučaju referenduma u RS-u stavljena pred svršen čin”.

“Bili smo se dogovorili da zajednički reagujemo na neke stvari, ali nismo ni pitani. Rekli smo sve je uredu, radite svoj posao, mi ne želimo da ugrozimo svoj narod. Republiku Srpsku volim, Dodik i Ivanić su mi prijatelji, tu se ništa nije promijenilo. Da li je ovo prava odluka za Srbiju, neka prođe vremena pa ćemo vidjeti”, rekao je neposredno pred referendum u RS-u Aleksandar Vučić.

Nedavni susret: Ne postoje bosanski ili hrvatski Srbi

Kada su u pitanju posljednji susreti, Vučić i Dodik su se susreli prije nekoliko dana. Vučić je tokom tog sastanka sa Dodikom poručio kako ne postoje “bosanski ili hrvatski Srbi”.

“Mi smo jedan narod, kao što je rekao predsjednik RS-a, Milorad Dodik. Ne postoje hrvatski Srbi ili bosanski Srbi. Moj otac nije bosanski Srbin, on je Srbin. On je možda iz Bosne, ali on nije ničiji Srbin, nego je Srbin. Slučajno je preživio jer mu je majka već bila trudna kad su mu ubili oca, djeda, stričeve i sve ostale”, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da to ne znači da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet BiH, kao i da ne znači da bilo ko može da joj zabrani da voli i pomaže Republiku Srpsku.

“Ja znam koliko Dodik voli Beograd i Srbiju, ja volim i Banja Luku i Trebinje, veoma poštujem Sarajevo i ne vidim u tome bilo šta loše. Politika Srbije se nije promijenila u posljednjih pet godina u pogledu regionalnog mira i stabilnosti, te poštovanja svih drugih ni za jotu. Niti mogu da zahtjevam, niti bih smio da pomislim da nekome nešto naređujem – ja molim, jer smatram da je to u interesu cijelog regiona”, rekao je prije nekolio dana Aleksandar Vučić.

Dodik i Vučić nemaju isti stav po pitanju NATO-a

Iako su imali jasan stav kada je u pitanju NATO, Milorad Dodik je u nedavnom intervju za Sputnjik kritikovao odnos Srbije prema članstvu u NATO.

“Primarno, ne želimo da se razlikujemo od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da Republika Srpska ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umiješanost NATO-a u političke procese ovdje, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda”, rekao je u augustu ove godine Dodik.

“Mi želimo da jasno kažemo na nećemo da idemo putem NATO-a u uslovima kada je svijet ovako polarizovan, kada bi to značilo svrstavanje na jednu stranu, kada bi to značilo podršku samo jednoj politici i kada bi to značilo gubitak značajnih prijatelja koje nisu članice NATO-a, kao što je Rusija i neke druge zemlje”, rekao je Milorad Dodik.

/source.ba

Related posts