Dodik: "Navodni genocid" u Srebrenici je poslužio bošnjačkim strukturama da satanizuju RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkrio je karte na kojima će bazirati svoju beskrupuloznu predizbornu kampanju, napominjući na sjednici NSRS kako je “navodni genocid u Srebrenici poslužio bošnjačkim paraobavještajnim strukturama da satanizuju Republiku Srpsku uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice”.

Dodik je poručio kako su se događanjima u julu 1995. godine zasjenila stradanja Srba u Podrinju, napominjući kako nema pravde kada sudi Međunarodni tribunal u Hagu, a još manje kada sudi Sud Bosne i Hercegovine.

“Teza o genocidu se pojavila na početku sukoba i otkriva plan stvaranja države Bosne i Hercegovine po mjeri najbrojnijeg naroda. Sefer Halilović je na početku rata govorio da će rat biti genocidan jer je usmjeren protiv muslimana”, istakao je Dodik.

Dodao je kako je Alija Izetbegović nastavio tu priču, kada je napisao da će se u Srebrenici dogoditi najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata.

“To je doprinijelo da se Srebrenica proglasi zaštićenom zonom još 1993. godine”, istakao je Dodik, dodavši da se priča o “navodnom genocidu koji su izvršili Srbi” i dalje nastavlja.

“Ruska Federacije je na molbu Republike Srpske i Srbije stavila veto na sramnu britansku inicijativu – Rezoluciju o Srebrenici”, kazao je Dodik.

Napomenuo je kako se zaboravlja da je nekadašnja vlast donijela izvještaj o Srebrenici, iz kojeg se vidi da je cilj protivnika RS da imaju zvanični dokument kojim bi se dalje satanaizovala RS.

“Munira Subašić je spisak od 22 hiljade imena predala tužilaštv Njemačke. Ovaj spisak je otišao u SAD i bit će proširen na sve zemlje… Teže da svi oni koji se nalaze na spisku budu u Njemačkoj privideni i da odgovaraju. Ne u BiH, nego u Njemačkoj. Vidljivo je da se radi o planiranoj aktivnosti jer su paraobavještajni portali već počeli objavljivati taj spisak”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je podsjetio na norveški dokumentarac o Srebrenici u kojem Hakija Meholjić citira riječi Alije Izetbegovića, kada je kazao da mu je Bill Clinton ponudio da Srbi uđu u Srebrenici izvrše pokolj, nakon čega će NATO bombardovati srpske položaje.

“Prešućen je obim i karakter srpskih stradanja u Podrinju. U Zalazju je ubijeno 40 lica srpske nacionalnosti”, rekao je Dodik.

Istakao je da je nedopustivo nametanje kolektivne odgovornosti Republici Srpskoj i srpskom narodu za zločine počinjene u ratu.

“Moramo da se zapitamo poštuje li iko bol srpskih majki. Da li svijet ima empatiju samo prema bijelim maramama, ali ne i crnim maramama”, zapitao se Dodik.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština RS treba da da smjernice za rad Vlade RS.

“Treba postići objektivno i istinito tumačenje da bi prestale manipulacije žrtvama. Želimo istinu za sve žrtve svih zločina koji su se dogodili. Republika Srpske će podržati formiranje nepristrasne međunarodne komisije o dešavanjima u ratu”, rekao je Dodik.

klix.ba

Related posts