Dodik i Čović na Jahorini dogovorili “usaglašavanje na svim nivoima”

Delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođene liderima ovih stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, dogovorile su danas da na svim nivoima u BiH usaglašavaju stavove jer je “dovoljno krize” u zemlji.

Dodik i Čović su u izjavi novinarima nakon sastanka na Jahorini istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i najavili da će ona još jače biti nastavljena u narednoj godini.

Dodik je rekao da između SNSD-a i HDZ-a BiH nema nijedno otvoreno pitanje i da ove dvije partije žele da doprinesu stabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

On je ponovio da u BiH ne postoji skupštinska većina.

“Zajedničke vrijednosti su nam evropske integracije. U narednoj godini nastavićemo razgovore i saradnju o svim pitanjima”, rekao je Dodik, izrazivši nadu da će Predstavnički dom parlamenta BiH podržati Izborni zakon koji je predložio HDZ BiH.

SNSD je podržao prijedlog HDZ-a BiH u pogledu Izbornog zakona BiH jer, kako kaže Dodik, osigurava proces da konstitutivni narodi biraju svoje političke predstavnike i da drugi ne mogu da ih biraju.

“Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa nastavi u Federaciji i tamo gdje žive većinom Srbi da mogu da utiču na izbor političkih predstavnika srpskog naroda. To omogućava prijedlog HDZ-a”, smatra Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da se u potpunosti slaže s Dodikom i da nema šta dodati.

“Nećemo dozvoliti bilo kakve špekulacije kakve su bile ranije. Želimo kandidatski status, on se ne može izbjegavati. Ima mnogo tema koje su zajedničke, a usaglasili smo se u vezi sa stajalištima za koja do sada nismo imali zajednički stav. Želim legitimno predstavljanje u skladu s Ustavom BiH. Jedan narod ne može drugom birati predstavnike”, rekao je Čović.

Čović je rekao da su delegacije dvije stranke na današnjem sastanku kreirale aktivnosti za naredni period jer ni u BiH ni u Federaciji BiH nema skupštinske većine.

On je istakao da su se dogovorili da na svim nivoima usaglašavaju stavove jer je “dovoljno krize u BiH”.

“U vremenu koje dolazi SNSD i HDZ BiH još više će poboljšati svoje povjerenje i akcije”, poručio je Dodik.

Na današnjem sastanku, po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čovića, dogovoreno je da HDZ BiH i SNSD usaglašavaju svoje stavove na svim nivoima zbog krize u BiH.

Delegaciju SNSD-a na sastanku činili su i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Marko Vidaković, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac i generalni sekretar Luka Petrović, a HDZ-a BiH visoki funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Davor Čordaš.

Related posts