Do granica BiH stigle nove droge koje izazivaju gubitak pamćenja

U Hrvatskoj su u 2018. zaplijenili tri nove psihoaktivne tvari: dva sintetska kanabinoida i anestetik difenidin. Riječka policija zaplijenila je jedan sintetski kanabinoid, a osječka drugi i difenidin. Difenidin je blokator NMDA receptorskog kanala koji je proučavan za liječenje neurotoksičnih ozljeda. Na EU tržištu se pojavio 2013. te je do sada zaplijenjen u 14 država EU, uključujući Hrvatsku. U 2015. u Španiji su zabilježeni slučajevi trovanja difenidinom.

Spoj može izazvati nekoliko fizičkih i mentalnih učinaka, poput problema s osjetilima i percepcijom, gubitka pamćenja, depresije središnjeg živčanog sistema, euforije, halucinacije i depersonalizacije, te stoga može znatno izmijeniti rasuđivanje i ponašanje. Da su tzv. nove droge sve prisutnije u Hrvatskoj, pokazuje i podatak da je u Osijeku u aprilu u tri dana šestero mladih zatražilo ljekarsku pomoć zbog sumnje da su uzimali tzv. osvježivač zraka.

– Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pažnju ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – upozorila je dr. Dodig Ćurković.

– Danas se velik dio novih psihoaktivnih tvari nalazi pod zakonskom kontrolom, no kontinuirano se sintetiziraju novi spojevi koji imaju slična svojstva kontroliranim tvarima, ali zbog drukčije hemijske strukture ipak ne podliježu zakonskim mjerama, kaže Sanja Mikulić, zamjenica direktora Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga.

U MUP-u kažu kako u Hrvatskoj do sada nisu evidentirani slučajevi proizvodnje, tj. sinteze takvih tvari. Nove psihoaktivne tvari u Evropu uglavnom dolaze iz Kine i Indije. No u Hrvatsku češće ulaze s evropskog tržišta. Značajan dio tih spojeva legalan je u velikom broju država članica EU, za razliku od Hrvatske, koja je generičkim popisom droga većinu njih stavila pod zakonsku kontrolu.

I dok su se nekad nove droge prodavale uglavnom u specijaliziranim trgovinama, tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, danas se sve učestalije nabavljaju preko interneta. Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude nove droge kao istraživačke hemikalije i dodatke prehrani. Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga.

Prema posljednjim podacima, u Evropi je pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva. Policija je prošle godine identificirala 10 novih droga, a u 2016. su zaplijenili 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala, tableta i markica.

Related posts