Đukanović: I u vrijeme Miloševića su spajali dvije slike

Apsolutno je prenaduvano da protiv Zakona o vjeroispovijesti protestira jedna do dvije trećine građana, kaže predsjednik Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović tvrdi da su navodi da na ulice Crne Gore izlazi od jedne do dvije trećine građana kako bi protestirali protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti “apsolutno prenaduvani”.

U videosnimku nedavnog intervjua za Reuters, koji je objavljen na sajtu crnogorskog predsjednika, rekao je da je riječ o “dezinformacijama”, uz tvrdnju da su se slične stvari radile u vrijeme bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Slobodna Miloševića.

“Kao što znate, svakodnevno svjedočimo dezinformacijama o tome kako je od jedne trećine do dvije trećine građana Crne Gore na ulicama, što je apsolutno prenaduvavanje, nalik onome kada su Miloševićevi mediji iz Berana sastavljali dvije iste slike, jednu do druge, kako bi stvorili kod posmatrača utisak masovnosti, a i najpovršniji posmatrač je uočio da je riječ o istim figurama na dvjema identičnim slikama. I ovdije je riječ o tome”, tvrdi Ðukanović.

Odbacio kao manipulaciju i navode da se pola članova njegove Demokratske partije socijalista priklonilo litijama i poručio da je uvjeren da će DPS i vladajuća koalicija pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima i učvrstiti “hod Crne Gore ka konačnom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji”.

Ðukanović smatra da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), od dolaska mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija 1990-ih godina, politički subjekt.

Gdje je SPC politički subjekt, stradali su ljudi

“Nije to najgore, najgore što su oni zastupnici najretrogradnije moguće politike. Oni su običan instrument velikosrpskog nacionalizma u regionu i takvu ulogu su imali u Hrvatskoj, u Bosni [i Hercegovini] i na Kosovu. Tamo gdje su se oni deklarisali kao politički subjekt, tu su uvek stradali ljudi, a u finalu su stradali i srpski nacionalni interesi”, kazao je Ðukanović.

Crnogorski predsjednik tvrdi da je SPC subjekt političkog života u Crnoj Gori i da opredjeljuje kako će prosrpska opozicija nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u Tivtu te da će, kako je naveo, isto tako biti involvirana na predstojećim parlamentarnim izborima.

Dodao je da je mitropolit Amfilohije i ranije govorio na skupovima opozicije, “jasno stajući na stranu suprotnu vlasti i jasno kršeći ono što su i božije i crkvene zapovijesti”.

“Jedna od devet crkvenih zapovijesti kaže da crkva mora raditi u korist dobra i državne vlasti u državi u kojoj ima svoju vjersku misiju. Jasno je da mitropolit Amfilohije djeluje protiv ove državne vlasti, on to ne skriva, svakodnevno sa ponosom ponavlja. Jasno je šta je njegova uloga”, rekao je Ðukanović.

Crnogorski predsjednik je kazao da Amfilohije “to djelimično radi i na osnovu nekakvog vlastitog opredjeljenja, ali u dobroj mjeri na osnovu onoga što je velikosrpski nacionalizam i što su ruski, antizapadni interesi na Zapadnom Balkanu”.

“A da li će to dovesti u pitanje dominaciju aktuelne državne politike Crne Gore, apsolutno sam siguran da ne”, poručio je Ðukanović.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts