Dio zdravstvenih radnika u USK odbio vakcinaciju

Nejasnoće oko Astrazenece, ali i najviše nepovjerenje u vlasti BiH da će osigurati drugu dozu vakcine, bili su osnovni razlozi zbog kojih je jedan dio zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Velika Kladuša odbio vakcinaciju. Kako je objavila Federalna televizija, radi se o 80 doza AstraZenece, te da se ne bi bacile, vakcine će se prusmjeriti za vakcinaciju građana.

– Početkom vakcinacije imali smo određeno nepovjerenje pojedinih zdravstvenih radnika u vezi vakcinacije. Naime, mnogi su smatrali da neće biti osigurana druga doza vakcine, a onda su se pojavile i informacije o problemu sa AstraZeneca vakcinom. Zbog svega toga dio zdravstvnih radnika odlučio je da se ne vakciniše – kaže Munira Muminović, specijalizant epidemiologije u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Slična situacija je i u ostalim gradovima, odnosno općinama u Unsko-sanskom kantonu. Zdravstveni radnici su u početku bili zaintersovani za vakcinaciju Pfizer ili Sputnjik vakcinama, ali su u našu državu, a tako i u USK, stigle AstraZeneca vakcine. Preostale doze vakcina AstraZeneca preusmjerene su za vakcinaciju građana koji spadaju u rizične grupe, a ostali građani će, prema trenutnoj situaciji, morati sačekati još neko vrijeme na vakcinaciju.

Podsjećamo, danas su u BiH stigle prve doze Pfizer vakcine. Radi se o narudžbi putem COVAX-a i stiglo nam je 24.300 doza vakcina Pfizer/BioNTech. Ukupno je naručeno 1,2 miliona doza, dok je iz Evropske unije naručeno 892.000 doza vakcina.

Related posts