DF o preslagivanju vlasti: Ne pada nam na pamet da krpimo bilo čije rupe

Nakon što je Večernji list objavio da bi krizu vlasti u Federaciji BiH mogla riješiti nova koalicija u kojoj bi bili HDZ BiH, SBB, SDP i DF, a koja bi “pomirila koncept nacionalnog i građanskog”, uz procjenu da bi ove tri posljednje stranke imale više bošnjačkih glasova od SDA, saopćenjem za javnost se oglasila Demokratska fronta.

Demokratska fronta (DF) saopćila je da joj ne pada na pamet da učestvuje u nekom novom preslagivanju vlasti.

– Povodom nekih napisa u medijima (čiji je izvor HDZ) o mogućnosti nekakvog novog “preslagivanja vlasti”, Demokratska fronta želi upoznati članstvo, simpatizere i građane sa slijedećim stavom: “Ne pada nam na pamet da, na kraju mandata ove nesposobne aktuelne vlasti, krpimo bilo čije rupe i na sebe preuzmemo odgovornost za njihov četvorogodišnji nerad, koji je zemlju doveo do ruba ekonomske propasti, a međunacionalne tenzije doveo do usijanja. Mi u tome nećemo učetvovati“– kategorični su iz DF-a.

Dalje navode da su poznati njihovi stavovi o tome da ovu zemlju i sve njene građane iz aktuelnog blata može izvući jedino lijevo građanska opcija, a o tome, kome će dati svoje povjerenje – odlučiće sami građani na predstojećim izborima.

Tekst u Večernjem listu, poznatom po tome da vjerno slijedi politiku HDZ-a BiH, objavljen je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika HDZ BiH i SBB-a Dragana Čovića i Fahrudina Radončića u Mostaru, na kojem je Radončić navodno zatražio od domaćina da zajedno sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem pronađe novog koalicijskog partnera. Dan nakon ovog susreta objavljena je analiza kako bi krizu vlasti u FBiH mogla riješiti koalicija “prograđanskih bošnjačkih stranaka i HDZ-a kao dominantne hrvatske narodnjačke stranke”, čime su otkrivena stvarna nastojanja sagovornika u Mostaru.

Related posts